Regionala klyftor präglar Europas EMS-landskap
Under Evertiq Expo Warsava 24 oktober 2024 deltog industrianalytikern och grundaren av in4ma Dieter G. Weiss. Där delade han med sig av sina insikter beträffande det europeiska EMS-landskapet, och gav en utförlig helhetsbild av sektorns dynamik.
Störst fokus riktades på Central- och östeuropa, där Weiss belyste marknadstrender, utmaningar på arbetsmarknaden samt ekonomiska skiften. Enligt Weiss står tre av de största EMS-företagen i Europa – Foxconn, Flex och Jabil – för 26-30 procent av alla EMS-intäkter. Foxconn, med sina sex europeiska fabriker, genomled en påtaglig intäktsförlust på 20 procent under 2023. Detta ska ha berott på den globala utvecklingen, och Weiss lyfter fram hur Foxconn ”på global skala minskade intäkterna med mer än 10 procent, och i Europa hela 20 procent”.
Ojämn lönsamhet mellan regionerna
Enligt in4mas databas finns det i dag 1764 EMS-företag i Västeuropa. Sammantaget alstrade dessa företag 53,9 procent av de europeiska intäkterna under 2023. För Östeuropas del alstrade 461 EMS-företag 461 EMS-företag 46,1 procent av alla EMS-intäkter samma år.
Bland dessa utgör 35 dotterbolag till icke-europeiska bolag såsom Foxconn, Flex och Jabil. Wiss påpekar att vissa av dessa fabriker genererar 1,8 miljarder euro i intäkter årligen.
Weiss belyste de omfattande skillnaderna i lönsamhet mellan väst- och östeuropeiska EMS-företag. Han noterade att lägre arbetskostnader i Östeuropa bidrar till avsevärt högre vinstmarginaler, och att vissa firmor tjänar dubbelt mer än västeuropeiska EMS-företag.
Beträffande arbetskraftsutmaningar illustrerade Weiss den stora konstrasten mellan länder som Polen – som har en relativt stor tillgång på arbetskraft – och Rumänien, där en påtaglig befolkningsminskning påverkar utbudet på arbetskraft.
Väl medvetna om denna problematik dras EMS-företag ofta till regioner med större arbetsmarknad, senast ett nytt fabriksprojekt i Polen från en internationell EMS-leverantör.
Lagerdilemmat och chipkrisen
Den pågående effekten av den så kallade ”chipkrisen” spelade en central roll i Weiss analys. Han beskrev hur en flodvåg av köphets drev upp efterfrågan till en nivå som översteg de egentliga behoven, vilket ledde till en avsevärd lagerpåfyllning runt om i Europa. En jämförbar situation, kallad ”flaskhals-poker”, fick orderingångarna att dubbleras för att säkra inköpen, vilket pådrev överansträngningen av leveranskedjan. Weiss ställde frågan – ”Var detta en äkta efterfrågan?”
Svaret är dessvärre tämligen enkelt: Nej, det var det inte. Det var en artificiell efterfrågan som genererades av leveranskejde-poker.
Frågan alla ställer sig nu är ”Vart har alla beställningar tagit vägen?”
”Nå, ni har redan tillverkat dem. Under 2021, 2022 och första halvan av 2023. Så klaga inte över det. Era kunder kommer bara att börja beställa på nytt när de har gjort sig av med lageröverskottet på de egna hyllorna,” sade Dieter G. Weiss under sitt framträdande.
Den europeiska PCB-industrin: En risksektor
En annan kritisk fråga är det prekära läget för den europeiska PCB-tillverkningsindustrin, som krympt till följd av konkurrensen från billiga importer.
Weiss varnade för att Europas minskade kapacitet för PCB-tillverkning kan försvaga områdets strategiska oberoende, framför allt då militära tillämpningar i allt högre grad fordrar icke-kinesiska leverantörer. Han nämner bland annat att USA nyligen bötfällde Collins Aerospace på 200 miljoner dollar efter att bolaget brutit mot restriktioner beträffande användningen av kinesiskt PCB, vilket understryker industrins kritiska behov att upprätthålla lokala leverantörer.
Framåtblick – försiktig optimism inför 2025
Weiss avslutade med en prognos som antyder att Europas EMS kan börja se en återhämtning under början av 2025, efter ett utmanade år. Medan efterfrågan väntas gradvis återhämta sig indikerar Weiss data att fortsatt anpassning i enlighet med marknadens konsolidering och operationella ineffektivitet blir avgörande.
Under anförandet i Warsawa underströks faktumet att Europas EMS-industri, trots sin motståndskraft, behöver anamma en strategisk framsynthet och flexibla rutiner för leveranskedjan för att bibehålla konkurrenskraften inom den allt mer globaliserade marknaden.
Årets sista Evertiq Expo har kommit till sitt slut, och sätter därmed punkt för en lång rad lyckade evenemang. Men väntan blir kortvarig – Evertiq Expo återvänder 2025 med ett fullspäckat evenemang 6 februari i Sophia Antipolis, Frankrike. Vi ser fram emot att välkomna er tillbaka för mer nätverkande, innovationer och branschinsikter under det kommande året.