VTT leder projekt för fotonikbaserad sjukvårdsteknik
Fotonikbaserade medicinska enheter ska revolutionera hälso- och sjukvården, menar finska VTT, som leder ett internationellt med en budget på 32 miljoner euro.
Medicinska verktyg och hjälpmedel baserade på fotonik kan bli verklighet inom några år. Detta enligt finska bolaget VTT, som koordinerar PhotonMed-projektet tillsammans med 39 partners i nio länder. Med en budget på 32 miljoner euro ska PhotonMed påskynda användningen av forskningsinnovationer genom att göra dem direkt implementerbara i tillverkning.
"Hittills har gapet mellan forskning och tillverkning varit ett stort hinder för att introducera fotonikinnovationer för medicinska tillämpningar. I kombination med regulatoriska valideringsprocesser dröjer tiden till marknaden år, och medför höga kostnader", säger VTT:s forskningsprofessor Jussi Hiltunen.
Ska förbättra patientresultaten
De tekniska framsteg som gynnas av projektet uppges möjliggöra mer exakta, snabbare, mindre invasiva och mer personliga vårdlösningar, samt diagnostiska och terapeutiska verktyg som förbättrar patientresultat.
"PhotonMed-projektet syftar till att överbrygga gapet genom att skapa strukturerade industriella leveranskedjor och använda en pilotlinje som FoU-modell, för att underlätta snabbare kommersialisering," avslutar Jussi Hiltunen.
ChipsJU/EU och nationella finansieringsorgan har tilldelat PhotonMed 32 miljoner euro, och VTT Technical Research Centre of Finland ansvarar för projektets samordning.