Ny studie: Så kan AI minska energiförbrukningen
En ny studie från Schneider Electric visar hur AI-optimerade värme-, kyl- och ventilationssystem (HVAC) i byggnader kan bidra till minskningar av energiförbrukning och koldioxidutsläpp.
Under en forskningsperiod mellan 2019–2023 undersöktes 87 utbildningsbyggnader i Stockholm med AI-drivna HVAC-system. Resultaten visade att fjärrvärmeanvändningen minskade med 3,1 procent, och elanvändningen reducerades med 8,9 procent. I genomsnitt sparade varje byggnad 2,8 procent av energin för uppvärmning och 8,7 procent för elektricitet.
En betydande del av världens energiförbrukning
Projektet, genomfört av Schneider Electric i samarbete med SISAB, uppges erbjuda insikter som kan hjälpa EU att nå sina klimatmål för byggnadssektorn.
"Att AI kan användas för att energieffektivisera byggnader, som står för en betydande del av världens energiförbrukning, är ett genombrott inom hållbar byggnadsdrift," säger Charly Lupart, vice president digital energy på Schneider Electric Sverige.
EU-direktivet: Utsläppsfria byggnader senast 2030
Enligt EU-direktivet om byggnaders energiprestanda ska alla nya byggnader vara utsläppsfria senast 2030, och hela EU:s byggnadsbestånd ska vara nollutsläppsbyggnader år 2050. Schneider Electric skriver att deras studie visar att teknologin kan ge fastighetssektorn en skjuts mot dessa mål.
”Resultaten från studien är oerhört viktiga för en mer hållbar framtida fastighetsdrift. AI kan inte bara bidra till att minska klimatpåverkan, utan också ge ekonomiska vinster för fastighetsägare,” säger Charly Lupart.
Geografiska skillnader
Enligt en av de jämförande analyserna kan AI-drivna HVAC-lösningar generera 600 procent högre koldioxidbesparingar i Boston än i Stockholm. Detta understryker vikten av att anpassa lösningarna efter lokala förhållanden, skriver Schneider Electric.
"Nästa steg är att expandera forskningen till fler byggnadstyper, geografiska områden och energisystem – en nödvändighet för att maximera teknikens potential," skriver bolaget.
Studien indikerar att AI kan vara en del av lösningen för att skapa hållbara och energieffektiva byggnader. Förbrukningen från själva AI-lösningarna framgår dock inte i studien.