Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 05 december 2003

Installerar tryckpress för elektronik

Acrea har installerat en tryckpress för elektronik i Norrköping. Denna ska kunna tillverka elektronik pÄ till exempel papper och plast.
Den nya tryckpressen Àr ett led i Acreos forskningsarbete inom polymer elektronik för att tillverka billig elektronik pÄ bl.a. papper och plastsubstrat.

VetenskapsrÄdet har tidigare tilldelat Acreo och Linköpings Universitet 3,8 miljoner för den nya tryckpressen. Detta möjliggör att man nu kan börja experimentera med att trycka elektroniska kretsar pÄ löpmeter - ifrÄn rulle till rulle. Professor Magnus Berggren, som leder arbetet vid Linköpings Universitet, tror att vi inom ett par Är kan ha elektroniska löpsedlar och informationstavlor som inte kostar mer Àn nÄgra tior.

Acreo har sedan 1998 bedrivit forskning och utveckling inom omrÄdet polymer elektronik. Med polymer elektronik menas ledande och halvledande polymera material som kan liknas vid plaster. Ett av de stora projekten man drivit Àr Paella (Paper electronics for Low Cost Applications). Ett av resultaten frÄn Paella Àr en sjusegmentsdisplay som screentryckts pÄ papper. Vid Acreo leds arbetet av Michael Lögdlund och i sitt team har han ett tiotal forskare och ingenjörer som kommer att arbeta med att vidareutveckla trycktekniken och processerna.
- Vi Àr vÀldigt entusiastiska inför vÄrt arbete och tror att det finns en mycket stor potential för tekniken, sÀger Michael.
Nu Àr det dags att demonstrera möjligheterna med den nya tekniken och Acreo bjuder dÀrför in till en workshop kring elektronik pÄ papper. Intresset för polymer elektronik Àr vÀldigt stort, Àven internationellt. Ett flertal utlÀndska pappersföretag har visat intresse för Acreos verksamhet och har anmÀlt sitt deltagande till workshopen. Med workshopen hoppas Acreo kunna etablera sitt "Electronic Printing House" i Norrköping som vÀrldsledande inom tryckt polymer elektronik.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1