Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 13 januari 2004

Jätteorder till Saab Ericsson Space

Saab Ericsson Space vinner order vÀrd 120 miljoner kronor för utveckling av datahanteringssystem för Pleiades-satelliterna.
Saab Ericsson Space AB har fÄtt en order frÄn EADS Astrium i Toulouse för att utveckla datahanteringssystemet till Pleiades-satelliterna. OrdervÀrdet Àr ca 120 miljoner kronor. Pleiades Àr nÀsta generation av jordobservations-satelliter som skall följa efter den framgÄngsrika SPOT-serien.

"Den hÀr ordern bevisar att vÄra system hÄller vÀrldsklass och att det vi Ästadkom i SPOT-programmet var verkligen uppskattat", sÀger Bengt Mörtberg, VD för Saab Ericsson Space.
Pleiades, som har EADS Astrium som huvudleverantör, Àr mindre, billigare och mer flexibla Àn satelliterna i SPOT-generationen som nu har varit i oavbruten drift sedan 1986. Pleiades kommer att leverera bilder med en upplösning pÄ mindre Àn en meter jÀmfört med 2,5 meter för SPOT 5. Pleiades-satelliterna kommer att ha en vikt vid uppskjutning som ligger runt ett ton jÀmfört med tre ton för SPOT 5 och de kommer att behöva hÀlften sÄ mycket elektrisk effekt som föregÄngarna.
Saab Ericsson Space kommer att leverera satelliternas datahanteringssystem. Systemet kommer att vara mycket kompakt och samtidigt ha en hög berÀkningskapacitet. Systemet hanterar kommunikation med kontrollstationer pÄ jorden vilket innebÀr att systemet tar emot kommandon frÄn jorden för kontroll av satellitens funktioner och levererar information om satellitens delsystems hÀlsostatus tillbaka till jorden.

Systemet Àr det första som Àr anpassat till EADS Astriums nya öppna standard för datahantering i plattformar för jordobservation. Pleiades-projektet, liksom SPOT, leds av Franska rymdflygsstyrelsen, CNES, och stöds av Svenska Rymdstyrelsen. De tvÄ första Pleiades-satelliterna kommer att skjutas upp 2008 respektive 2009.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2