Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 mars 2004

Kitron får Sourcing Organisation

En ny strategi, ny organisation och nya former för samspel internt har givit Kitron bÀttre leverantörsavtal och en mer fokuserad organisation.
Knut Pogost, och Vidar Hole har jobbat tillsammans genom hela omlĂ€ggningen. ”Om vi ska lyckas mĂ„ste vi erbjuda kunderna konkurrenskraftiga villkor. VĂ„r framgĂ„ng Ă€r beroende av vĂ„ra kunders framgĂ„ng. Genom att erbjuda lĂ€gre priser pĂ„ komponenter bidrar vi i hög grad till detta”, sĂ€ger Knut och Vidar.

”NĂ€r vi tidigare skulle vara experter pĂ„ bĂ„de operativt inköp, sourcing och logistik, blev det för mĂ„nga uppgifter och dĂ€rmed för mĂ„nga mĂ€nniskor pĂ„ varje plats. Det nya systemet innebĂ€r att man lokalt har ansvar för orderbehandling och logistik, medan varje enskild Sourcing Manager centralt har ansvar för marknadsövervakning, leverantörsval och förhandlingar inom var sin varugrupp. PĂ„ det hĂ€r viset har vi lyckats komma upp till en högre nivĂ„ Ă€n tidigare. Det har blivit bĂ€ttre kvalitet pĂ„ processerna, och vi kan fĂ„ de bĂ€sta priserna och villkoren frĂ„n leverantörerna”, sĂ€ger Vidar.

Man har Àven frigjort resurser som kan hantera andra uppgifter lokalt. För tvÄ Är sedan bestod Kitrons samlade inköpsstab av 79 personer, idag Àr man fÀrre Àn 50. Detta har medfört en betydlig kostnadsreduktion. Samtidigt har man lyckats bli mer proaktiv pÄ marknaden, eftersom varje position Àr mer fokuserad. Kitron har ocksÄ fÄtt mycket bÀttre koncernavtal. Man har bland annat tecknat direktavtal med tillverkarna.

”DĂ€rmed har vi fĂ„tt en konkurrens mellan tillverkarna. Tidigare fokuserade vi pĂ„ att pressa distributörerna pĂ„ deras marginaler, medan tillverkarna fick samma pris. Nu har vi i mĂ„nga fall skurit bort ett led. Detta har ocksĂ„ bidragit till att stĂ€rka vĂ„r resultat”, sĂ€ger Knut.

Trots att sourcing nu hanterar de 60–70 procent av komponenterna, har man emellanĂ„t inte haft tillrĂ€cklig tĂ€ckning med koncernavtal för mekaniska komponenter. ”MĂ„nga av dessa varugrupper produceras i Östeuropa, och vi har dĂ€rför valt att lĂ€gga en del av organisationen i Polen. Dessutom Ă€r det billigt att etablera sig i Polen”, sĂ€ger Knut.

”OrganisationsmĂ€ssigt har vi i stort sett nĂ„tt vĂ„rt mĂ„l. Det Ă„terstĂ„r nĂ„gra justeringar. Förutom etableringen i Polen hĂ„ller vi pĂ„ att rekrytera ett antal komponenttekniker till Sourcing-organisationen i Litauen. Vi implementerar ocksĂ„ kvalitetssystemet TQM 9000. I övrigt fokuserar vi pĂ„ att öka samspelet mellan koncernens centrala och lokala krafter. MĂ„let Ă€r att följa upp enskilda kunder Ă€nnu bĂ€ttre. Vi har kommit igĂ„ng bra med de hĂ€r processerna”, avslutar Vidar och Knut.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2