Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 29 april 2004

Produktionen vassare med enkla knep

Fredrik Johansson har genom sitt examensarbete gjort en rad förbÀttringar i produktionen pÄ Ascom Tateco i Herrljunga. Med enkla medel lyckades han effektivisera en av tvÄ ytmonteringslinor med 58% fler monterade komponenter.
Elektroniktidningen berĂ€ttar om hur Johansson först arbetade med enklare uppgifter i linan för att fĂ„ kĂ€nnedom om flöden och rutiner för att sedan analysera och finna enklare sĂ€tt att förbĂ€ttra flöden och optimera resurserna kring linan. Flödesanalys och resursanalys gav en hel del information men ledde inte Ă€nda fram. Flödesanalys blev den mest framgĂ„ngsrika metoden. Metoden syftade till att fokusera pĂ„ processen som sĂ„dan och inte direkt pĂ„ personalen. Olika tillstĂ„nd sattes upp och man kontrollerade vilka tidsintervall maskinen befann sig i de olika tillstĂ„nden. ÅtgĂ€rderna som sedan sattes in med god hjĂ€lp frĂ„n personalen var att skapa ordning och reda och öka arbetsytorna runt omkring maskinerna. Tanken var ocksĂ„ att sĂ„ mycket omstĂ€llningsarbete som möjligt skulle utföras innan linan stĂ€ngs ned för kortbyte s.k. yttre stĂ€ll.

Resultaten frÄn ÄtgÀrderna blev en 58%-ig ökning av monterade komponenter samt en reducerad stress hos personalen. Fredrik Johansson har nu en projektanstÀllning hos Ascom- Tateco vilken syftar till att ta sig an Àven den andra linan.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1