Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 08 september 2004

Kiselkarbiden nära sitt genombrott

Kiselkarbiden vÀntas bli det dominerande materialet i framtidens krÀvande komponenter. Japanska forskare har nu, efter en rad bekymmersamma försök, lyckats tillverka en nÀrmast felfri skiva.
Kiselkarbid Àr ett tÄligt material som Àr tÀnkt att ersÀtta Kisel för tillÀmpningar vid höga effekter, temperaturer och frekvenser. Hittills har man dock haft stora problem med kvalitén pÄ skivorna. Halvledarmaterialet har degraderats och komponenterna har Äldrats i för hög takt. Detta har berott pÄ för dÄliga kristaller med defekter i sin kristallstruktur som gjort att materialet har gÄtt sönder. De Japanska forskarna har i dag lyckats begrÀnsa felen till fÀrre Àn ett hundra per kvadratcentimeter genom att vrida kristallen i vakuumförÄngningskammaren vinkelrÀtt sÄ att tillvÀxten fortsÀtter i en ny riktning. Detta görs med jÀmna mellanrum och varje gÄng tillvÀxten Àndrar riktning sÄ tas en stor del av de ursprungliga felen bort. Erik Janzén, materialfysiker och professor i Linköping kommenterar till Ny Teknik: - Detta Àr nÄgot av det mest intressanta som hÀnt inom omrÄdet pÄ mÄnga Är. Det Àr ett helt nytt material. Det Àr sÄ enkelt att man blir generad, men erkÀnner samtidigt att det inte Àr sÄ enkelt i praktiken.

Erik Janzén har sjÀlv utvecklat en metod att tillverka kiselkarbidskivorna. Finska Okmetic har gjort satsningar pÄ en kiselkarbidfabrik i Norrköping dÀr Erik Janzéns idéer kommer att vidareutvecklas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2