Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 09 september 2004

Blyfri produktionslina på e04

ElektronikmÀssan e04 i Lilleström gÄr av stapeln 21-23 september. DÀr kommer den blyfria produktionen belysas med en egen blyfri produktionslina och specialkurser om problemet med omlÀggningen.
EU-direktivet har beslutat att fr.o.m. Juli 2006 sÄ skall det vara förbjudet med bly i produktionen av en rad elektroniska- och elektriska produkter. Medicintekniska- och försvarstekniska produkter Àr undantagna. Enligt SINTEK IKT Àr det nu hög tid att planera omlÀggningen i produktionen. - EU-direktivet som förbjuder bly i produktionen Àr inget nytt, men nu börjar det verkligen att bli brÄttom med att ta det till sig, sÀger Dag Ausen, rÄdgivare pÄ SINTEF IKT samt koordinator för produktionslinan pÄ e04, till Elektronikk. Produktionslinan pÄ e04 kallas LFP(Live Future Production) och bygger pÄ erfarenheter frÄn samma idé pÄ elektronikmÀssan i Göteborg förra Äret. Linan kommer att köras tvÄ gÄnger per dag och LFP Forum kommer att vara centrum för hela konceptet. Produktionen kommer att ligga i fokus med olika problemstÀllningar som kommer att belysas och diskuteras. En kurs i blyfri lödning kommer ocksÄ att hÄllas. Dels med fokus pÄ hela linan och dels i handlödning.

Till produktionslinan Ă€r ett antal sponsorer inbjudna som fĂ„r visa upp sin utrustning. Sincotron kommer att visa pastatryck, Elcatros visar komponentplacering, Elnitec bidrar med en lödmaskin, Robotech visar automatisk optisk inspektion av kretskorten och Öisten Röed kommer att stĂ€lla upp en arbetsstation för omarbetning och reparation. Som avslutning pĂ„ linan kommer danska Hytec att hĂ„lla i kvalitetssĂ€kringen.

OmlÀggningen kan hasta pÄ extra mycket för vissa bolag. KrÀsna kunder kan komma tidigt med sina krav om blyfri produktion vilket innebÀr att denna frÄga kan bli en konkurrensskapande faktor. -Ingen har dessvÀrre erfarenhet och historia inom blyfri produktion Ànnu,
fortsÀtter Ausen, - varken med produkter eller processer. Det kan dÀrför
löna sig att börja lite försiktigt. Alla bör med andra ord snarast sÀtta
igÄng en processanpassning till sina egna produkter. De som
anpassar sig effektivt och tidsmÀssigt kan till och med fÄ
konkurrensfördelar, sÀger Ausen till Elektronikk.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2