Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 10 september 2004

Satsning rann ut i sanden

Den statliga satsning som skulle stÀrka halvledarindustrin i Sverige blev, enligt initiativtagaren Rolf Rising, ett misslyckande.
Projektet kallades Socware. UtlÀndska investerare skulle lockas hit, konstruktörer skulle utbildas Ät Ericsson och ett kommersiellt centrum skulle skapas i Norrköping. Utbildning ingick ocksÄ i satsningen. Drygt 400 studenter har nappat pÄ att under 4.5 Är studera avancerad elektronikkonstruktion. Med facit i hand blev satsningen dock inte riktigt vad man tÀnkt sig. De 300 statliga miljonerna blev 200, centret blev inte av, Ericsson började sin stora avveckling och lÄgkonjunkturen förde med sig att de stora investerarna knÀppte igen plÄnboken. - Jag gjorde en förstudie inför Socware 1998-99 och det var ett otroligt sug efter kretskonstruktörer pÄ den tiden. Inte minst var Ericsson med som en pÄdrivande kraft, sÀger Rolf Rising till Elektroniktidningen. Det var pÄ uppdrag av ISA Rising gjorde undersökningen.

Socware har dÀremot fungerat som en dörröppnare.

Tankarna och ambitionerna levde vidare och man startade med höga ambitioner Soctrix som ett eget forskningsprojekt och erbjöd investerare att köpa sig in. Ett tiotal företag nappade som vardera gick in med mellan en och tvÄ miljoner. NÀr projektet var avslutat vÄren 2004 var mÄlet dock inte uppnÄtt. Företaget knoppades av den första Juli i Är. Den nya Àgaren Wavebreaker tar tekniken vidare och utvecklar kretsar för wlan.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2