Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mjukvara | 15 oktober 2004

Open Source Real-Time Linux Project

Linuxföretaget MontaVista Software lanserar ett projekt som syftar till en radikal förbĂ€ttring av realtidsegenskaperna hos Linux som skall uppnĂ„ “hĂ„rda” realtidsprestanda.
MontaVista stĂ„r som vĂ€rd för “Open Source Real-Time Linux Project” och har bidragit med en referensimplementering baserad pĂ„ företagets nyligen genomförda arbete inom determinism och realtids-Linux.

Initiativet kommer att leda till att den totalt tillgÀngliga marknaden för Linux vÀxer, genom att operativsystemet kan möta kraven pÄ hÄrd realtids-Linux i inbyggnads- och kommunikationsapplikationer. Linux anvÀnds idag i mÄnga kommunikationssammanhang, t.ex. i övervakningsplanet i mobila infrastrukturer. Med förbÀttrade realtidsprestanda kommer Linux ocksÄ att passa i dataplanet för linjekortstillÀmpningar och för behandling av IP-paket. Dessutom leder de hÀr utökningarna till att Linux tar plats i mellanskiktets funktionsrika telefoner (feature phones), genom att eliminera behovet av ett RTOS som körs pÄ en dedicerad basbandsprocessor. Linux med carrier grade-egenskaper, effekthantering och Àkta realtidsprestanda kan nu anvÀndas som totallösning över hela nÀtverket. Fördelarna med ett enda operativsystem för alla delarna i ett nÀtverk blir betydande för leverantörer av nÀtverksutrustning, operatörer och OEM-tillverkare av handenheter.

Enligt en fÀrsk rapport frÄn Venture Development Corporation (VDC) Àr begrÀnsade realtidsprestanda ett av problemen för utvecklare som utvÀrderar Linux för framtida inbyggnadsprojekt (Linux in the Embedded Systems Market, 2004). Samma rapport indikerar att i inbyggnadsprojekt, dÀr realtidsegenskaper Àr en viktig frÄga, krÀver 66 procent av projekten svarstider pÄ avbrott frÄn 100 till under 5 mikrosekunder. Att fÄ Linux att uppnÄ dessa svarstider Àr ett mycket viktigt mÄl i projektet.

Detta projekt bygger pĂ„ MontaVistas tekniska innovationer och tidigare bidrag inom realtid, t.ex. “preemptible kernel” som inkluderades i LinuxkĂ€rnan 2.6, den första realtidsscheduleraren för Linux med konstant (deterministisk) scheduleringstid (av vilken konstruktionsattributen inkluderades i O(1) scheduler); och timers med hög upplösning.

MĂ„let Ă€r att uppnĂ„ prestanda och en deterministisk realtidsresponsivitet som Ă€r jĂ€mförbara med motsvarande egenskaper hos kommersiella och proprietĂ€ra RTOS. MontaVista vĂ€ntas sĂ€nka Linux’ ”task preemption latency” (worst case) frĂ„n ett omrĂ„de pĂ„ en till nĂ„gra tiotal millisekunder, ned till nĂ„gra tiotal mikrosekunder för tidskritiska applikationer. Detta skulle innebĂ€ra en förbĂ€ttring av Linux’ responsivitet med mist tvĂ„ tiopotenser. Projektet har följande tekniska mĂ„lsĂ€ttningar:

* Att göra det möjligt för applikations- eller systemkonstruktörer att införa tillförlitliga, prioritetsordnade svar pÄ avbrottshantering

*Att anvĂ€nda “priority inheritance mutexes”*) för att hantera Ă„tkomst till data som skyddas av kritiska sektioner i kĂ€rnan

* Att göra prioritetshantering möjlig i kÀrnans samtliga subsystem

MontaVista inbjuder alla intresserade organisationer och personer att fritt delta och bidra till att förbĂ€ttra och förfina denna fungerande modell genom feedback, tester, avlusning och andra förslag. Hittills har ett flertal organisationer, bland dem UniversitĂ€t der Bundeswehr MĂŒnchen, gett tidiga bidrag till projektet som har tilldragit sig ett mycket stort intresse.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2