Komponenter | 18 november 2004

Intel slagna av Xelerated inom stadsnät för Ethernet

Svenska bolaget Xelerated, med den gamle diplomaten Johan Börje i spetsen, vinner mot jätten Intel i duell efter duell om order inom stadsnäts-Ethernet.
Xelerated är relativt nystartat och är fortfarande i behov av riskkapital men bolaget når just nu framgångar på den växande marknaden stadsnät för Ethernet. Från början var det tänkt att Xelerateds nätverksprocessor på 40 Gbit/s skulle konkurrera om stamnätens kraftfullaste applikationer. Ungefär i samband med sina stora besparingar, där personalstyrkan reducerades från 54 till 37, ändrade man dock inriktning till stadsnäten istället. -På höjden av bubblan skulle näten bara bli större och snabbare. I stamnäten hanterar man bara de lägre nivåerna i nätprotokollen, men det gör man i stadsnäten också. Och det är det segmentet som är det mest växande de närmaste 10-15 åren. Därför har vi ändrat fokus, säger Xelerateds VD Johan Börje till Elektroniktidningen. -Vår teknik är väldigt effektiv för det här segmentet, och vi slår Intel i affär efter affär nu. Intels motsvarande krets är dyrare med onödig funktionalitet, så de har börjat positionera om sig mot servicenät och mobila nät, fortsätter Johan Börje.

Xelerateds senaste krets X11 har en hög kapacitet vilket gör att man spar pengar och energi eftersom man behöver färre kretsar till Ethernetväxeln.

Börje tillträdde som VD för bolaget tidigt 2001 och har goda ljusa visioner om bolagets framtid. - Jag tycker att det är ett ofantligt roligt jobb. Målet just nu är att ta oss till 2006 när kassaflödet vänds. Då är det dags att planera nästa steg. Vi har förstås redan idéer, men det är för tidigt att tala om det nu.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2