Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 28 januari 2005

EDC redo för blyfritt

Den 1 juli 2006 trÀder RoHS-direktivet i kraft. EDC kan idag för de flesta applikationer löda utan bly. FrÄn och med tredje kvartalet 2005 ska man Àven klara av en storskalig produktion om kunderna sÄ önskar, berÀttar Peter Bergstrand, projektledare pÄ EDC.
Sedan flera mÄnader tillbaka har han haft tÀta kontakter med bÄde kunder och leverantörer, som alla varit positiva och velat arbeta Ät samma hÄll. Det har underlÀttat arbetet, samtidigt som ett antal strategiska inköp klarats av, bland annat i form av en ny vÄglödningsmaskin och en röntgenutrustning.

Till sin hjÀlp att lÀgga pusslet klart har Peter ett tiotal personer. De arbetar inom olika avdelningar med information och utbildning till övrig personal och kunder. En stor del av arbetet innebÀr ocksÄ att styra om hela logistiksystemet sÄ att det blir möjligt att hantera och sÀrskilja komponenter som uppfyller/inte uppfyller direktivet. Inköpsavdelning och lager behöver nya rutiner och MPS-systemet kompletteras. För produktionsprocesserna (yt, vÄg och manuell lödning) krÀvs förÀndringar och intrimningar tillsammans med noggrann utbildning av berörd personal, ett arbete som idag har kommit en god bit pÄ vÀg och i vissa stycken Àr avslutade.

– VĂ„ra kunder krĂ€ver att vi har full kontroll hela vĂ€gen. DĂ€rför gĂ€ller det att se till att företagets avdelningar gemensamt jobbar i rĂ€tt riktning. FrĂ„n och med kvartal 3, 2005, kommer alla pusselbitar att ligga pĂ„ plats och beroende pĂ„ kundernas krav och önskemĂ„l kan vi erbjuda en produktion som helt uppfyller kraven i det sĂ„ kallade RoHS-direktivet (det formella namnet pĂ„ EU:s direktiv som bland annat innehĂ„ller ”blyfri-kravet”, artikelförf. anm.). DĂ„ Ă€r vi redo att köra en storskalig, blyfri, produktion, avslutar Peter Bergstrand.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-2