Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 10 juni 2005

Rymdbolaget blir huvudägare i NanoSpace

Rymdbolaget har förvĂ€rvat 75% av aktierna i NanoSpace AB som Ă€r en avknoppning frĂ„n Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet.
Företaget bildades för utveckling av mikrosystemkomponenter till rymdfarkoster av den framstÄende innovatören Lars Stenmark, professor i rymdteknik vid Uppsala universitet. Professor Stenmark, som behÄller 25% av aktierna i NanoSpace, kommer att fortsÀtta sitt arbete i företaget. Vid förvÀrvet överfördes samtliga patentrÀttigheter till NanoSpace AB liksom tvÄ utvecklingskontrakt frÄn den europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency).

Kontrakten gĂ€ller inledningsvis utveckling av ett miniatyriserat system för lĂ€gesstyrning av satelliter samt ett mycket litet system för att hantera drivmedlet Xenon till elektriska raketmotorer för telekomsatelliter. Dessa kontrakt Ă€r vĂ€rda cirka 10 miljoner kronor under de nĂ€rmaste Ă„ren. Marknaden för dessa tvĂ„ produkter – miniatyriserat framdrivningssystem och Xenonsystemet – bedöms vara vĂ€rd ungefĂ€r 50 miljoner kronor per Ă„r.

Rymdbolaget, som har stor erfarenhet av konstruktion, uppsĂ€ndning och drift av rymdsystem, bidrar med kompetens för att produkterna ska kunna tillverkas och marknadsföras. NanoSpace kommer Ă€ven i fortsĂ€ttningen ha tillgĂ„ng till det sofistikerade Ångströmlaboratoriet och dess personal vid Uppsala Universitet för utvecklingsarbetet.

”En av Rymdbolagets styrkor Ă€r teknisk spetskompetens och övertagandet av NanoSpace kommer att placera oss i framkanten av detta nya spĂ€nnande teknikomrĂ„de som vi tror har en stor framtida kommersiell potential” sĂ€ger Rymdbolagets VD Claes-Göran Borg.

Professor Stenmark uttrycker sin förtjusning över att Äterigen samarbeta med Rymdbolaget, företaget dÀr han tog sina första steg inom rymdtekniken innan han pÄbörjade sin akademiska karriÀr och startade eget företag. Han sÀger att Rymdbolaget Àr ett företag med enormt kunnande inom rymdtekniken, frÄn konstruktion till drift, en komplett rymdindustri.

NanoSpace AB kommer att ha sitt sÀte i Uppsala och Àr frÄn och med juli 2005 ett inkubatorföretag i Uppsala Innovation Centre (UIC). Som inkubatorföretag kommer bolaget att fÄ tillgÄng till viktiga resurser och nÀtverk kring rÄdgivning, finansiering samt olika utbildnings- och affÀrsutvecklingsprogram.

Till VD har utsetts tekn. lic. Tor-Arne Grönland vid Rymdbolagets tekniska centrum i Solna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2