Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 14 juni 2005

evertiq på konferensen om blyfri elektronik i Barcelona

IPC/Soldertec Global 3rd International Conference on Lead Free Electronics i Barcelona, avslutades den 10 juni efter fyra dagar med ett av de starkaste programmen nÄgonsin. IPCs europeiska representant, Lars Wallin rapporterar.
Experter ifrÄn Japan, USA, Europa, Australien, Israel och Singapore delade med sig av kritisk information om blyfria frÄgor till över 160 konferensdeltagare. I huvudsak togs frÄgor som hur förberedandet inför RoHS(Restriction of Hazardous Substances) ska genomföras. PÄ konferensen utforskades tre huvudfrÄgor:

Lagstiftning: Trots nÀrvaron av experter involverade i EU TAC (Technical Advisory Committee) sÄ Àr industrin fortfarande inte pÄ det klara med undantagen frÄn restriktionerna. En bilradio berörs, enligt EUs skrivna riktlinjer, exempelvis inte av förbudet, oavsett var den anvÀnds till. Dock hÀvdar andra experter att den endast fristÀlls frÄn förbuden dÄ den Àr monterad i ett fordon. Beslut tagna av TAC har nu blivit ifrÄgasatta av EU-parlamentet och Àr nu att betrakta som ogiltiga. Slutsatsen efter konferensen Àr att mÄnga frÄgor som tidigare ansetts ha haft konsekventa svar nu vilar pÄ vÀldigt lös grund.

Lödpasta: Av samtliga 18 ”Table Top”-utstĂ€llare(vilket var rekordantal), fanns det tre stora lödpasta-leverantörer som ansĂ„g att SAC, SnCu (Ni) eller SnAg Ă€r det bĂ€sta valet för varje kort producerat av alla befintliga EMS- och OEM-fabriker. Samtidigt presenterar experter ifrĂ„n olika delar av vĂ€rlden alternativa lösningar med olika legeringar av Sn, Ag, Cu, Zn, Bi och In och samtliga alternativ har sina för- och nackdelar. Dessutom erbjuder mönsterkortstillverkarna ett bredare sortiment av ytbehandlingar som ofta ger en perfekt lödfog men ofta Ă€ven ger oacceptabla resultat enligt den nya IPC-standarden IPC-A-610D. Det kommer framledes inte att bli en lĂ€tt uppgift för produktĂ€gare, produktionsingenjörer och de kvalitetsansvariga att vĂ€lja ut den rĂ€tta lödpastan som svarar för just deras korts behov.

Tillförlitlighet: Stora OEM-företag som IBM representerade tillverkningssidan av elektronikindustrin tillsammans med myndighets-/industrifinansierade institut som NPL Material Centre i England, Franhofer Institute i Tyskland och IVF i Sverige. Samtliga av dessa Àr bekymrade över de monterade kortens tillförlitlighet. Tester görs men antalet möjliga parametrar Àr sÄ högt att det kommer att ta mÄnga Är innan man har giltiga data. TyvÀrr kommer datumet dÄ RoHS trÀder i kraft inte att vÀnta pÄ fÀrdiga testdata och konsekvenserna för tillförlitligheten för framtida elektronikprodukter kan inte förutsÀgas. MÄnga av industriexperterna som delade med sig av sin kunskap hade svar pÄ deltagarnas frÄgor men flera av dem medgav att införandet av RoHS-direktivet kommer att bli mer tekniskt komplicerat Àn de trodde frÄn början. Den ekonomiska sidan kommer snart att bli en frÄga för mÄnga direktörer och ge dem ovÀntad huvudvÀrk att ta itu med. LÀsare bör dock vara tÄlmodiga och fortsÀtta sitt RoHS-anpassande arbete.

För de som har ytterligare frÄgor kan man finna flera svar pÄ IPC/JEDEC Lead Free Conference i Bryssel den 17-19 oktober.

Lars Wallin
IPC Europeisk Representant
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1