Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 10 augusti 2005

Obducat i avtal med Samsung

Obducat AB har ingÄtt ett avtal med Samsung Electronics avseende produktion av stampers (1) för utveckling av Advanced Optical Disc (2) (AOD).
Obducat kommer inom ramen för detta avtal att leverera stampers, vilka av Samsung kommer att anvÀndas för utveckling av nÀsta generation Blu-ray (3) format. Minneskapaciteten för detta nya optiska minnesmediaformat kommer att vara 100GB per lager mot dagens kapacitet om 25GB. Förutsatt ett positivt resultat av Samsungs utvecklingsarbete, har Samsung intentionen att under början av 2006 investera i egen EBR (4)-kapacitet för produktion av stampers. I detta avseende utgör Obducat en i högsta grad möjlig leverantör. Detta innebÀr att Obducat befÀster sin vÀrldsledande position som leverantör av produktionsteknologi för kommande optiska minnesmediaformat.

För att möjliggöra genomförandet av detta projektsamarbete med Samsung och för att fÄ till stÄnd en optimal anvÀndning av tillgÀngliga projektresurser, kommer en omallokering av resurser mot AOD och Samsungprojektet att genomföras. Detta fÄr till följd att Obducat dÀrmed tvingas avbryta sedan en lÀngre tid pÄgÄende EBR-aktiviteter med TDK avseende patterned media (5) för hÄrddiskar. Detta Àr nödvÀndigt, av tidsskÀl, men samtidigt beklagligt dÄ TDK Àven anvÀnder NIL-utrustning frÄn Obducat.

Obducat kommer dÀremot att fortsatt driva vidare övriga pÄgÄende aktiveter med aktörer inom hÄrddiskindustrin, vilka ur ett sÄvÀl tekniskt som kommersiellt perspektiv bedöms ligga nÀrmare industrialisering. Obducat har nyligen producerat testmönster för patterned media hÄrddiskar motsvarande en minneskapacitet om c:a 400 Gbit/in2 (6), vilket motsvarar en fyra gÄnger högre minneskapacitet Àn vad som idag levereras till konsumentmarknaden.

Denna ÄtgÀrd Àr helt i linje med Obducats fokusering pÄ projekt som Àr tydliga avseende sÄvÀl kommersiell potential som förvÀntad time-to-market. Obducat kommer Àven fortsÀttningsvis göra kontinuerliga bedömningar av pÄgÄende projekt för att sÀkerstÀlla en korrekt allokering av resurser till frÀmst intressenter som hÄller avgivna tidplaner.

(1) Stamper utgör en orginalstÀmpel med vilken massreplikering görs

(2) AOD Àr benÀmningen pÄ nÀsta generation Blu-ray teknik med utökad minneskapacitet. Ett flertal av vÀrldens ledande elektroniktillverkare arbetar idag med utvecklingen av tekniken för kommande generation av optisk minnesmedia. Utvecklingsarbetet omfattar strukturgeometrier sÄvÀl som ny avlÀsningsteknik.

(3) Blu-ray utgör ett av de efterföljande formaten till DVD

(4) Electron Beam Recorder (elektronstrÄlelitografi pÄ roterande skivor)

(5) Patterned media Àr benÀmningen pÄ nÀsta generations datalagringsteknik för hÄrddiskar

(6) 100 miljarder bitar per kvadrattum
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2