Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 16 augusti 2005

ELFA 60 år

ELFA Àr i dag en av Nordens största katalogdistributörer av elektronikprodukter och förnödenheter. I september fyller ELFA 60 Är.
För 60 Är sedan startade ELFA sin verksamhet i en liten butik i Bromma. Eftersom det rÄdde brist pÄ komponenter i Sverige tog Nils Jensen anstÀllning pÄ Svenska Amerikalinjen. Han kunde pÄ det sÀttet köpa överskottsmateriel i USA och transportera det till Sverige. Senare anlitade Nils andra anstÀllda och senare Àven personal vid SAS som komponentförmedlare. Det var framför allt komponenter till radiomottagare som man importerade. I början var det Arne och Britta Lydmar samt Nils och Bibbi Jensen som skötte allt, frÄn inköp av produkter till arbetet med de första ELFA-katalogerna. Det var inte heller enbart elektronikprodukter som gÀllde i början. Man hade Àven tagit fram en diskstÀllning som blev en riktig försÀljningssuccé. Cykelreparationer var ocksÄ en del av verksamheten. Nils och Arne började snart diskutera en delning. 1951 delades ocksÄ företaget och Nils tog hand om elektronikkomponentdelen medan Arne tog hand om diskstÀllningarna. Det nya företaget under Nils ledning fick namnet Elfa Radio & Television.

En bidragande orsak till ELFAs positiva utveckling Àr den tv-byggsats som Gunnar Roth konstruerade efter amerikansk förebild 1953. Vid den tiden fanns inga fÀrdiga apparater att köpa pÄ marknaden. Den blev en stor succé och kom att sÀljas i 10000 exemplar fram till 1968. Kunden köpte inte en hel byggsats, utan den sÄldes i sektioner, som nÀr de var klara skickades till ELFA för intrimning. Det anordnades ocksÄ studiecirklar i tv-byggande.

Idag har vi egen verksamhet i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Polen samt ÄterförsÀljare i en rad lÀnder frÄn Baltikum till Svarta Havet. Trots att marknaden för industrielektronik minskat totalt sett i Sverige under de senaste Ären, har Elfas affÀrsidé med snabba och sÀkra leveranser och mÄnga kontaktytor mot vÄra kunder gjort att vi kunnat behÄlla och öka nivÄerna pÄ vÄr försÀljning i Sverige. Dessutom vÀxer försÀljningen pÄ Elfas utrikesmarknader. Under hösten 2005 öppnas en butik i Warszawa och Elfa fortsÀtter sin satsning pÄ sina ÄterförsÀljare i östra och sydöstra Europa genom att förstÀrka exportavdelningen. I Sverige jobbar Elfa med att förbÀttra sina butiker sÄ att de skall bli mer kundvÀnliga. Man har Àven förstÀrkt sin sÀljorganisation.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1