Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 02 november 2005

Kisel även i framtiden

Det Ă€r Kisel som gĂ€ller i elektronikindustrin, Ă€ven i framtiden. Det menar KTH-professorn Mikael Östling. - Det kommer inget annat i stĂ€llet för kisel, sĂ€ger han till NyTeknik.
I en intervju berĂ€ttar Mikael Östling för NyTeknik att han tycker att kiseltekniken oförtjĂ€nt fĂ„tt stĂ€mpeln som gĂ„rdagens teknik. - Förr trodde man att ljusvĂ„glĂ€ngden begrĂ€nsade antalet kretsar som ryms pĂ„ en given yta, men sĂ„ Ă€r det inte. Vi kommer snart att nĂ„ ner till tio nanometer. Redan nu kan vi göra strukturer i kisel som bara Ă€r 15-20 nanometer, fortsĂ€tter han.

En hel del nystartade elektronikföretag bygger sin teknik kring kisel. DÀribland Replisaurus som utvecklar teknik för att trycka ledningsmönster pÄ elektronikkomponenter. - Vi Àr helt beroende av att det finns goda kunskaper om tillverkningsprocesser för kisel sÀger Patrik Möller, som Àr vd för Replisaurus, till NyTeknik.

Stilex Àr ett till företag som ligger i sin linda. De utvecklar och tillverkar mikromekanik i kisel. - Det Àr oerhört viktigt att kiselkompetensen finns kvar och utvecklas, sÀger Edvard KÀlvesten, som Àr forskningschef pÄ Silex, till NyTeknik.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 02:03 V11.10.8-1