Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
RoHS | 16 januari 2006

Transpondrar för trängselskatt<br>inte RoHS-anpassade

De transpondrar som används vid automatisk betalning av trängselavgiften i Stockholms innerstad är inte RoHS-anpassade. Trots att försöket med trängselavgifter är menat att leda till en bättre miljö.
Norska Qfree, som är leverantör av transpondrarna meddelar till Elektroniktidningen att transpondrarna kommer att bli RoHS-anpassade till och med den 1 juli i år. Det är enbart en liten förändring som krävs.

När det gäller WEEE-anpassningen så bedömer Naturvårdsverket att projektet omfattas av detta. Trots detta är transpondrarna inte märkta med WEEE-symbolen. En talesman för Naturvårdsverket uppger för Elektroniktidningen att systemet med vägtullarna är ett telekom-system. Som ett sådant system omfattas det av WEEE. Talesmannen meddelar också att transpondern är en del av det systemet. Han anser därför att Vägverket inte bryter mot WEEE-direktivet, bland annat eftersom man inte kan begära att varje enskild transponder ska märkas. Det finns enligt talesmannen heller inga krav på att varje enskild komponent i ett helt system ska vara märkt så länge hela systemet i sig är märkt.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-25 19:10 V11.1.0-1