Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 02 februari 2006

Opcon varslar nio i Åmål

SEM AB, dotterbolag till Opcon AB, har idag lämnat in ett varsel till Länsarbetsnämnden i Västra Götalands län, gällande uppsägning av nio kollektivanställda vid SEM:s produktion i Åmål.
Orsaken till varslet är en planerad nerdragning av produktionen i Åmål på grund av ökad produktion vid Opcons fabrik i Kina för tillverkning av små tändsystem till handhållna redskap. MBL-förhandlingar med Metallklubben på SEM har inletts och personalen informeras under onsdagen.
Vid Opcons dotterbolag i Suzhou i Kina, Opcon Co., Ltd, har tillverkningen av små tändsystem i vinter nått full produktionstakt, enligt planen för etableringen, och antalet anställda är uppe i cirka 130 personer. Under de närmaste månaderna kommer den resterande delen av produktionen av små tändsystem att flyttas över från Åmål till Kina, vilket innebär övertalighet av personal i den svenska fabriken. Produktionskapaciteten i Kina kan höjas ytterligare för att ökade volymer ska kunna mötas.

- Uppbyggnaden av vår anläggning i Kina är nu genomförd och vi har utvecklat och säkerställt produktionen i nära samarbete med våra kunder. Processen har i stort sett följt planen och vi är nöjda med resultatet, säger Svein Valheim, vd i SEM AB och Opcon Co., Ltd.
Beslutet att starta egen tillverkning i Kina togs 2003, under 2004 började anläggningen byggas upp och under hösten 2005 kunde serieproduktion inledas.

- Nu producerar vi tändsystem i Kina till en mycket konkurrenskraftig kostnad. Det ger oss möjlighet att ta marknadsandelar, det ger oss ökad stabilitet och långsiktighet och det innebär också att vi kan både fortsätta och intensifiera vår utveckling av nya, teknologiskt avancerade tändsystem vid SEM i Åmål. Kostnadsanpassningen har varit helt avgörande för bolagets framtid, men det känns naturligtvis samtidigt tungt att tvingas säga upp medarbetare här i Åmål, säger Svein Valheim.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1