Stefan Larsson Krönikor | 08 maj 2001

Det är annorlunda med kontaktering.

Då det inte blir korrekt kontaktering eller om kontakten upphör i millisekunder kan det bli ödestiget på många sätt.
Ofta får andra produkter än kontaktdonet verbalt "ta" stryk i kommunikationen men till slut konstateras det att det är kontaktdonet som är felet. Hanteringen eller kvalitetssäkringen har inte varit korrekt i ett eller flera led eller så är de fakta som var grunden för indesignen förändrad och kontaktdonet slås ut. Genom att redan vid indesignen fastställa produktionsmetoder och kvalitetssäkring och då dokumentera detta så minskar man riskerna radikalt.

Två barn och en sambo och helt plötsligt är livet precis som alla beskrev det för en, när man var yngre. Det står en SAAB utanför men inget radhus så långt ögat når. Vi hyr ett hus, byggt 1939, litet men charmigt på en stor tomt nära naturen. - Äntligen hade vi fått farmor att ta hand om barnen, vi skulle få gå ut ett par timmar och äta gott och kanske dricka något som var starkare än lättöl. Vi var båda jätteglada men lätt uppstressade, för att lämna barnen är inte heller helt lätt. Det blev en jättetrevlig kväll. När vi kom hem sov barnen och jag somnade direkt. Men "kaos" steg genast in när jag hade somnat. Tina, min sambo, väckte mig efter en halvtimme och meddelade att "elementen är iskalla". Inomhustermometern visade +15 °C och yttertemperaturen -15 °C. Alternativen var inte många så jag stegade med bestämda steg ner till pannrummet, för "sådana saker" ordnar jag lätt som gammal elektriker! Trots ett par glas vin i kroppen anade jag snart att jag inte förstod och när säkringen gick på grund av att jag missade med testinstrumentet, så la jag ner den "butiken" och ordnade istället några kupéfläktar som fick gå till morgonen.

Nu gick det bättre! När jag började gå igenom värmepatronen så visade det sig att en kabel brunnit. Flera andra var på väg att börja smälta ner och det krävdes inte någon ingenjörsskola för att se att underleverantören av kablarna borde hålla på med något annat. Genom att inte krimpa kablarna korrekt, så fick han krimpen att bli upphettad, när krimpen blir upphettad, så blir kontakten överhettad och tennoxid och sot bildas som ytterligare höjer temperaturen. Kabeln blir så het att den brinner av, men som tur var började inget annat att brinna! Undrar om den som gjorde detta tänkte på att kabelbrand är en vanlig start på en större brand och att han riskerade andras liv och trovärdigheten både för sitt arbete och för producenten av värmepatroner.

Tänk vad en kväll kan göra för ens umgänge med familjen och för medvetenheten av vikten av säkra elinstallationer! Vi letar nytt hus med lika stor charm som gärna är av senare årsmodell och framförallt med säkrare el.

Stefan Larsson

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2