Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Sten Dybeck Krönikor | 18 november 2003

Elektronikproduktion måste finnas kvar i Sverige

"NÀr produktionen vÀl flyttat utomlands, kommer troligen inte heller forskning och utveckling att kunna ligga kvar hÀr."
Med USA i spetsen började de större företagen under 1990-talet outsourca sin
produktion till Asien för att klara prispressen.

Och andra företag, Àven i Sverige, följde efter trots problem med annan kultur, andra vÀrderingar, annan juridik, annat sprÄk och lÄnga avstÄnd mellan bestÀllare och producent. FristÀllningar och nedlÀggning följde, en utveckling eller avveckling som fortgÄr Àn i dag.
Det Àr viktigt att komma ihÄg att mycket av forskningen och utvecklingen i vÄra mÄnga framgÄngsrika storföretag har vÀxt fram i en fruktbar dialog med produktionen. Genom utflyttningen till Asien minskar nu snabbt bÄde
produktionskompetens och produktionskapacitet i Sverige. Eleverna pÄ vÄra högskolor lÀr sig att elektronikproduktion inte Àr nÄgot att satsa pÄ, att den Àr under avveckling. Svenska bestÀllare har kanske för avsikt att behÄlla forskning och utveckling i Sverige. Men nÀr produktionen vÀl flyttat utomlands, kommer troligen inte heller forskning och utveckling att kunna ligga kvar hÀr.

Vad blir dÄ kvar av «industrinationen» Sverige?

Det Àr viktigt att politikerna inser att vi för att behÄlla vÄrt vÀlstÄnd snabbt mÄste kunna utveckla och producera nya produkter till rimliga kostnader. För det behövs ett bra industriklimat samt nÀrhet mellan utveckling och produktion.
Ofta gÄr utveckligen av nya produkter i vÄgor. Det Àr dÀrför olönsamt för ett företag att sjÀlv hÄlla kapacitet att klara topparna vid exempelvis tillverkning av prototyper. Outsourcing till ett företag som kan lÀgga samman produktionen frÄn flera företag, och dÀrmed fÄ en jÀmnare belastning och lÀgre kostrnader, Àr alltsÄ ofta att föredra.
Men outsourcing mÄste inte betyda Kina - det kan ocksÄ vara kontraktstillverkare i nÀrheten. Vill vi bevara en nÀringlivsstruktur som gynnar fortsatt utveckling och framgÄng för svensk industri, dÄ mÄste vi kunna producera i Sverige till rimliga kostnader.

VÄra större bestÀllare av elektronik har hÀr ett sÀrskilt ansvar att tÀnka lÄngsiktigt och gynna produktion i nÀromrÄdet. NÀrsourcing, eller kanske nearsourcing, borde bli ett begrepp för att lÀgga ut tillverkningen i nÀromrÄdet.

Samtidigt mÄste vi underleverantörer bli skickligare pÄ att producera effektivt och efter vÄra kunders önskemÄl, och konstruktörerna mÄste bli bÀttre pÄ att produktionsanpassa produkterna.


Sten Dybeck
Ordförande i Note AB och medlem av Teknikföretagens ElektronikrÄd
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2