Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Stefan Larsson Krönikor | 22 januari 2004

Vad är Coltan?

Coltan finns som Àmne i tantalkondensatorer och har varit pÄ tapeten just i dagarna med en stor artikel i DN "Ditt mobilköp hotar Gorillorna".
Vi försöker reda ut begreppen pÄ bÀsta sÀtt och efter bÀsta förmÄga. Troligen har du aldrig hört talas om coltan tidigare trots att du gÄr och bÀr pÄ det dagligen i din mobiltelefon, Laptop eller i annan elektronik. En svart mineral som utvinns i dagbrott mestadels i Afrika. Det Àr dock en av de bidragande orsakerna till konflikterna i Kongo-Kinshasa och men det hotar ocksÄ gorillornas, schimpansernas och elefanternas fortsatta överlevnad. Det anses ha varit en bidragande orsak till att fyra miljoner kongoleser har dött de senast Ären i svÀlt och krig.

DÀrför har stora pÄverkan gjorts för att övergÄ till keramiska kondensatorer som inte har samma pÄverkan i negativ bemÀrkelse pÄ mÀnniskor, djur och kretslopp.

Vad Àr Coltan?
Namnet kommer frÄn columbite-tantalite som innehÄller jÀrn, mangan, niob och tantal och förkortas helt enkelt coltan. NÀr det raffineras (utvinns) sÄ görs det till metalliskt tantalium, ett vÀrmetÄligt puder som kan hÄlla en stor elektrisk laddning. Ett perfekt material för att skapa kondensatorer anpassade för kretskort men Àven medicinska instrument för dess icke allergiska pÄverkan. Det förekommer Àven i legeringar för att höja smÀltpunkten. Inom elektroniken anvÀnds det som Tantalkondensatorer med prisnivÄer upp till 6000 kr per kilo.

Hur utvinns Coltan
Den största delen av vÀrldens coltanreserver finns i Kongo-Kinshasa och utvinns oftast i ytlagret av jorden. Oftast avverkas eller brÀnns stora fÀlt för att det ska vara enkelt att komma Ät i form av dagbrott. För att fÄ fram coltanet ur sediment och jord spolas vatten sÄ coltanets tillÄts sjunka pga sin höga vikt.

Konsekvenser
För att utvinna coltan har rebeller intagit Kongos nationalparker och gjort dagbrott för coltanbrytning av dom. I en av nationalparkerna Kahuzi Biega, har gorillorna minskats till hÀlften frÄn 258 till 130 st.

Det alla hoppas pÄ Àr att de nya fynden pÄ Grönland ska göra att krig och miljöförstörelse upphör. Det Àr dock lÄngt kvar innan dessa nya möjligheter kan exploateras och till dess kan det vara en tanke att bÀra med sig.

Stefan Larsson

KĂ€llor:
Dagens Nyheter
www.abcnews.go.com
www.uwrf.edu
mineral.galleries.com
www.sltrib.com
www.celluar-news.com/coltan
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1