Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Stefan Larsson Krönikor | 30 mars 2004

Allt är inte guld som glimmar!

Under tider som stundom kan jÀmföras med dÄtidens slag om rÄvaror eller varutillförsel, kan vi jÀmföra dagens elektronikproduktion.
Distributörer som slÄss om att bredda sina partnummerlistor och tillverkare som sÀnker sina marginaler till ett minimum. Vari ligger kunskapen om vi tar sÄ lÀtt pÄ att sÀlja till elektronikindustrin?

I dessa tider slÄr vi till och berÀttar att vi tror att det gÄr att producera i Sverige!

Oflexibla huvudkontor
Alla "gamla" tillverkare har byggt upp en stor hierarki i form av staber inom marknad, ledning, kvalitet och ekonomi, allt belÀget och centraliserat till huvudkontoret. Vem inser att det Àr dÀr som saker mÄste ske, inte i produktionen. Troligen ingen, för det Àr ju ens kompisar som sitter i rummet bredvid. Hellre ska produktion "out-sourcas" till tillverkare som kan flytta produktionen till lÄgkostnadslÀnder, österut. Snabba pengar och erodering av gammal kunskap Àr melodin.

MÄste man inte ha kontroll pÄ kvaliteten?

I Sverige pratar vi ofta om den billiga arbetskraften som finns i Kina, inte om hur flexibla och kvalitetsmedvetna de faktiskt Ă€r. Det Ă€r framförallt dĂ€r man kan se den stora skillnaden, för med endast ett pris kommer man ingenstans eller
 TĂ€nk, hur flexibelt Ă€r ett huvudkontor som har en massa staber som alla ska hanterar processerna? Kanske Ă€r det sĂ„ som möjligheter gĂ„r förlorade och blir arbetsamma, kostsamma ok att bĂ€ra pĂ„ vĂ„ra axlar! Hur mycket pĂ„förs inte utĂ„t pĂ„ kunden för dessa stora staber?

Är det inte dags för Sveriges elektronikindustri att vakna?

Enkelhet
Kineserna har en förmÄga att producera komponenter och system som kanske inte Àr "state of the art". DÀr de levererar komponenter i stora antal med exakt samma kvalitet som de kÀnda fabrikaten pÄ marknaden och har inga ok pÄ axlarna i form av staber för marknad, ledning, kvalitet och ekonomi. Det innebÀr ofta att de Àr enkla att ha med att göra, har bra kvalitet och Àr snabbfotade.

Hur snabba svar fÄr du?

Luftimport
Hur mycket luft Àr det inte som transporteras nÀr leveranser pÄ komplexa system gÄr frÄn Kina? Se hellre till att din egen produktion Àr optimerad, se till att den Àr flexibel och köp ingÄende komponenter frÄn tillverkare utan staber.

  • LĂ„t inte leverantörerna göra enkla komponenter avancerade sĂ„ kostnaderna ökar oproportionerligt bara för att du inte har kontroll!
  • Köp ingĂ„ende komponenter frĂ„n lĂ„gkostnadsproducenter istĂ€llet för kĂ€nda dyra leverantörer. Dessa Ă€r betydligt bĂ€ttre Ă€n du tror!
  • Ledningen mĂ„ste ha bĂ€ttre kontroll pĂ„ konstruktionsavdelningen, informera och lĂ„t inte konstruktionen skena. Var mĂ„lstyrd!
  • Automatisera istĂ€llet för att kosta pĂ„ upphandlingar och inköp frĂ„n Asien. Jobba med flexibiliteten och komplexiteten istĂ€llet för att ge bort ditt kunnande.


VÄgar du stÄ för att Du kan detta med elektronik sÄ vÄgar jag sÀga att det finns fantastiska leverantörer utan en massa kostnadshierarkier. Se till att du inte sitter fast!

Stefan Larsson
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1