Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Sten Dybeck Krönikor | 21 april 2004

Du gamla Du fria och vår industri

Vi i Sverige har visat att vi kan leva vÀl av industriproduktion.
Det rĂ€cker med att rĂ€kna upp alla fina företag som byggts upp hĂ€r: ABB, Ericsson, Volvo, Elektrolux, Ikea, HM osv. Men för att citera Richard Dybeck i hans nationalsĂ„ng" Du tronar pĂ„ minnet frĂ„n fornstora dar, dĂ„ Ă€rat Ditt namn flög över jorden

." UngefĂ€r sĂ„ kĂ€nns lĂ€get för svensk industri nu under 2000-talet. (Att som vĂ„r regering jĂ€mföra Sverige med ett antal europiska lĂ€nder, som för nĂ€rvarande har stora problem Ă€r en klen tröst.)

Jag har tidigare pÄpekat att det Àr en illusion att tro att vi kan behÄlla forskning och utveckling i Sverige om vi flyttar produktionen till Asien. De som vill outsourca bör tÀnka om och nÀrsourca. Sedan dess har ett flertal skribenter pÄ omrÄde efter omrÄde i dagspressen visat vad som behöver göras för att Sverige skall kunna fortsÀtta som industrination.

Vad Àr det för grundfel. Jo, en industrination mÄste vara inriktad pÄ att producera.
MÄlet Àr produktion som gÄr att sÀlja. Idag slÄr vi oss för bröstet och talar om att vi har vÀrldens bÀsta grundforskning inom vissa omrÄden. So, what? Om vi inte orkar hela vÀgen fram till försÀljning, sÄ har vÄra insatser bara hjÀlpt fram andra nationer, som med vÄr hjÀlp kan producera och fÄ betalt! Sverige har alltsÄ fel fokus som industrination - utgifterna till Sverige och inkomsterna till utlandet. HÀr mÄste vi tÀnka om i allt som bÄde politikerna och vi i industrin företar oss. Den nya situationen med global konkurrens ger oss andra förutsÀttningar. Vi mÄste bli mer flexibla och snabbare pÄ att anpassa oss till omvÀrlden.

TillsÀtt en ombudsman för TillvÀxt, som granskar varje politiskt förslag ur tillvÀxsynvinkel och avger sitt yttrande. NÀr regeringen föreslÄr att företagarna skall betala förlÀngd sjuklöneperiod skall han sÀga nej, dito nÀr regeringen inte gÄr med pÄ förenklad handel av mindre aktieposter, försöker stoppa invandring av arbetskraft, vill införa förmögenhetsskatt pÄ o-listeföretag osv.

Vi Àr en nation med ovanligt mÄnga duktiga uppfinnare. Men vad man kan konstatera Àr att det ÀndÄ bara Àr ett fÄtal, som lyckas fÄ sina uppfinningar i produktion. Men lÄt de som lyckas, fÄ behÄlla tillrÀckligt med pengar och ta inte allt i skatt. DÄ fÄr de lust och rÄd att satsa pÄ nya uppfinningar, egna eller andras. Det skulle ge nya möjligheter att fÄ fram teknikkunniga riskkapitalister eller affÀrsÀnglar, nÄgot som Sverige i hög grad saknar.

VÄr forskning Àr idag spridd över hela Sverige. Vi kommer aldrig att ha kompetens att vara vÀrldsledande överallt. Gör dÀrför en strategisk uppdelning av forskningen sÄ att den högsta nivÄn kraftsamlas till ett minde antal platser med spetskunskap inom viss disciplin. Det finns goda exempel i utlandet. Som det ser ut nu blir vi inte riktigt bra pÄ nÄgonting.

Varför hÀnder det dÄ ingenting? Svaret Àr att politikerna har andra prioriteringar. Deras mÄl Àr att bli omvalda - inte a priori att det ska gÄ bra för sveriges folk, vilket förutsÀtter en stark och konkurrenskraftig industri. Glöm inte heller att social-demokraterna numera kraftsamlar pÄ att fördela vÀlstÄnd - inte att skapa detsamma. Annat var det pÄ 50-talet dÄ samma parti satsade pÄ tillvÀxt.

Vi inom industrin mÄste inse att medan politikerna lyssnar artigt och hÄller med, sÄ vÀger vi lÀtt, nÀr andra avvÀgningar skall göras. Det vi kan göra Àr att gÄ ut bland de anstÀllda och föra tydliga samtal om vad vi anser mÄste göras. DÄ skulle vi göra bÄde vÄr industri och vÄrt land en stor tjÀnst. Först nÀr Svensson Àr övertygad om behovet av ÄtgÀrder kommer politikerna att vÄga ta beslut.

Sten Dybeck
Ordförande i NOTE AB
Medlem i ElektronikrÄdet
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1