Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Stefan Larsson Krönikor | 11 januari 2005

Lysdioder är framtiden

Att lysdioden har en framtid för sig har de flesta redan insett, men att den kommer att ersÀtta alla lampor Är 2007 har de flesta svÄrt att förstÄ.
MiljöpÄverkan
Kan man spara pÄ miljön genom att anvÀnda energibesparande lösningar. Ja visst sÀger mÄnga, men vad Àr det vi sparar pÄ? Genom att ta bort lampor och andra gamla ljuskÀllor kan vi minska utslÀppen av kvicksilver och koldioxid.

Enligt berÀkningar som kommer frÄn Korea sÄ har vi en potential att minska dessa utslÀpp med 155.000.000 ton per Är. Hur mycket Àr det frÄgar man sig Givetvis? Som jÀmförelse, dÄ jag sjÀlv vÀger ett tiondels ton funderar jag igen och svaret blir att nÄgot mÄste göras. 1,5 miljarder stycken Stefan Larsson Àr lite för mÄnga.

Det Ă€r dĂ„ man börjar fundera pĂ„ vad vi anvĂ€nder oss av för lösningar idag


VÀnta eller köra?
Att lysdioden har en framtid för sig har de flesta redan insett, men att den kommer att ersÀtta alla lampor Är 2007 har de flesta svÄrt att förstÄ. Med de sjumila kliv som lysdioden tar i utvecklingen just nu sÄ börjar man förstÄ dess möjligheter. Ljusintensiteten fördubblas frÄn Är till Är, och med den kommer nya möjligheter. FrÄgan börjar snart bli den omvÀnda, var ska vi anvÀnda alla andra ljuskÀllor?

Ljusstyrka
I en sÄ pass mogen bransch som belysningsindustrin, börjar man nu skönja att nÄgot hÀnder. Design, finess och kÀnsla finns dÀr och nya produkter kommer i en allt snabbare takt. Alldeles nyligen sÄ var det en bransch som tÀnkte i tekniska banor om hur man kunde fÄ plats med lysrören eller lamporna i sin armatur, till att bli en mer designorienterat omrÄde. I den eran sÄ kommer det nu helt nya möjligheter dÄ en liten 9 x 9 mm stor lysdiod lyser lika bra som en halogenlampa. Ljuset Àr dÄ dessutom svalt samtidigt som miljöpÄverkan Àr lÀgre.

Energisparandet
I en armatur vill man att det ska lysa sÄ bra som möjligt men i en mobil lösning vill man spara pÄ batteriets kapacitet. I stÀllet för de olika lösningar som anvÀnts tidigare lÀggs nu enkla lysdiodslösningar in som drivs med 5mA som helt enkelt lyser bÀttre Àn tidigare lösningar. AnvÀndaren kan anvÀnda sig av sin mobila enhet lÀngre med minskad miljöpÄverkan.

Elektroniken
Vad skönt det kÀnns nÀr man börjar se över alla konstigheter inom detta omrÄde, och ser att allt Àr anpassat för ytmontering och kan direkt föras in i processen.

SvÄrigheten Àr att förstÄ att lysdioden kommer att hÄlla hela konstruktionen livslÀngd.

Stefan Larsson
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2