Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 04 april 2001

Docomo har 150 forskare inom 4G

NTT Docomo har 150 ingenjörer som arbetar med 4G.
Dessutom går lanseringen av 3G-nätet i maj enligt planerna.
Det framkom på tisdagen när representanter från den japanska mobiloperatören besökte Sverige.
Det är två månader kvar tills världens första 3G-nät sätts igång i Japan. Ändå växer redan debatten om det som ska komma efter 3G, det vill säga 4G. En teknik som idag ingen vet vad den innebär.
Under tisdagen berättade Jon Sigurdson, professor vid Stockholms universitet, att japanska NTT Docomo har 150 ingenjörer på Yokosuka Research Park som utvecklar en standard för 4G.
"Uppgiften har jag fått informellt från Docomo", säger Jon Sigurdsson, som är specialist på östasiatisk vetenskap och teknik.
Uttalandet gjordes på ett av Exportrådet arrangerat seminarium om 3G-starten i Japan i maj. Huvudpersoner var Takahiko Kanzawa och Jared Meyer, marknadsansvariga på NTT Docomo. De ville inte kommentera Sigurdsons uppgifter närmare, men pratade däremot gärna om förberedelserna inför att Docomo som första operatör i världen ska driftsätta ett mobilnät byggt på WCDMA-standarden (3G).
I centrum för lanseringen står "Foma", tjänsten som ska efterträda den mycket populära mobilt internet-tjänsten I-mode. Den nya bokstavskombinationen kan vara väl värd att lägga på minnet: Foma står för Freedom Of Mobile Multimedia Access och ska på sikt lanseras över hela världen, i samarbete med andra operatörer.
Enligt Takahiko Kanzawa ska Foma-terminaler ha följande egenskaper:
- Ljudkvalitet likvärdig med fast telefoni.
- Stöd för Java och SSL.
- Klipp med rörliga bilder, möjliga att bifoga som bilaga.
- Stöd för blåtand och koppling till datorer.
- Sändning av paketdata med 64 kilobyte per sekund och mottagning med 384 kbps.
- Kontakt med det äldre, kretskopplade 2G-nätet med 64 kbps.
Kanzawa räknar inte med att några västerländska telefontillverkare kommer att ha Foma-lurar framme till starten i maj. Men han bekräftar att Docomo har bjudit in bland annat Ericsson till att utveckla en telefon.
"Ja, vi samarbetar med flera tillverkare", löd det kortfattade svaret.
Publiken, som utgjordes av svenska spetsföretag inom telekom, lyssnade ödmjukt, ja nästan hänfört på berättelsen om det stora teknikskifte som snart äger rum på andra sidan jorden. Flera frågeställare berömde Japans framsteg i sina inlägg och den kaxiga "wireless-valley-finns-i-Kista-attityden var som bortblåst.
Men Docomos företrädare var inte helt glasklara. Bland annat undvek de en besvärande fråga om det rykande färska WCDMA-nätet klarar av multimediatjänster i stor skala. Vad händer exempelvis om 10 000 användare står på en plats och vill titta på video samtidigt?
Inte heller kunde de ge en prognos över hur många 3G-användare Docomo räknar med initialt.
Vidare gjorde Takahiko Kanzawa ett förtydligande om I-modes eventuella lansering i Europa.
"Det handlar inte om att bygga upp nya nät eller sätta in speciell utrustning i GSM-näten i Europa. Vi använder den paketdatateknik som finns till hands. Ni ska framförallt se I-mode som en affärsmodell vi vill prova globalt".

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1