Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 04 april 2001

Docomo har 150 forskare inom 4G

NTT Docomo har 150 ingenjörer som arbetar med 4G.
Dessutom gÄr lanseringen av 3G-nÀtet i maj enligt planerna.
Det framkom pÄ tisdagen nÀr representanter frÄn den japanska mobiloperatören besökte Sverige.
Det Ă€r tvĂ„ mĂ„nader kvar tills vĂ€rldens första 3G-nĂ€t sĂ€tts igĂ„ng i Japan. ÄndĂ„ vĂ€xer redan debatten om det som ska komma efter 3G, det vill sĂ€ga 4G. En teknik som idag ingen vet vad den innebĂ€r.
Under tisdagen berÀttade Jon Sigurdson, professor vid Stockholms universitet, att japanska NTT Docomo har 150 ingenjörer pÄ Yokosuka Research Park som utvecklar en standard för 4G.
"Uppgiften har jag fÄtt informellt frÄn Docomo", sÀger Jon Sigurdsson, som Àr specialist pÄ östasiatisk vetenskap och teknik.
Uttalandet gjordes pÄ ett av ExportrÄdet arrangerat seminarium om 3G-starten i Japan i maj. Huvudpersoner var Takahiko Kanzawa och Jared Meyer, marknadsansvariga pÄ NTT Docomo. De ville inte kommentera Sigurdsons uppgifter nÀrmare, men pratade dÀremot gÀrna om förberedelserna inför att Docomo som första operatör i vÀrlden ska driftsÀtta ett mobilnÀt byggt pÄ WCDMA-standarden (3G).
I centrum för lanseringen stÄr "Foma", tjÀnsten som ska eftertrÀda den mycket populÀra mobilt internet-tjÀnsten I-mode. Den nya bokstavskombinationen kan vara vÀl vÀrd att lÀgga pÄ minnet: Foma stÄr för Freedom Of Mobile Multimedia Access och ska pÄ sikt lanseras över hela vÀrlden, i samarbete med andra operatörer.
Enligt Takahiko Kanzawa ska Foma-terminaler ha följande egenskaper:
- Ljudkvalitet likvÀrdig med fast telefoni.
- Stöd för Java och SSL.
- Klipp med rörliga bilder, möjliga att bifoga som bilaga.
- Stöd för blÄtand och koppling till datorer.
- SĂ€ndning av paketdata med 64 kilobyte per sekund och mottagning med 384 kbps.
- Kontakt med det Àldre, kretskopplade 2G-nÀtet med 64 kbps.
Kanzawa rÀknar inte med att nÄgra vÀsterlÀndska telefontillverkare kommer att ha Foma-lurar framme till starten i maj. Men han bekrÀftar att Docomo har bjudit in bland annat Ericsson till att utveckla en telefon.
"Ja, vi samarbetar med flera tillverkare", löd det kortfattade svaret.
Publiken, som utgjordes av svenska spetsföretag inom telekom, lyssnade ödmjukt, ja nÀstan hÀnfört pÄ berÀttelsen om det stora teknikskifte som snart Àger rum pÄ andra sidan jorden. Flera frÄgestÀllare berömde Japans framsteg i sina inlÀgg och den kaxiga "wireless-valley-finns-i-Kista-attityden var som bortblÄst.
Men Docomos företrÀdare var inte helt glasklara. Bland annat undvek de en besvÀrande frÄga om det rykande fÀrska WCDMA-nÀtet klarar av multimediatjÀnster i stor skala. Vad hÀnder exempelvis om 10 000 anvÀndare stÄr pÄ en plats och vill titta pÄ video samtidigt?
Inte heller kunde de ge en prognos över hur mÄnga 3G-anvÀndare Docomo rÀknar med initialt.
Vidare gjorde Takahiko Kanzawa ett förtydligande om I-modes eventuella lansering i Europa.
"Det handlar inte om att bygga upp nya nÀt eller sÀtta in speciell utrustning i GSM-nÀten i Europa. Vi anvÀnder den paketdatateknik som finns till hands. Ni ska framförallt se I-mode som en affÀrsmodell vi vill prova globalt".
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1