Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
RoHS | 21 februari 2006

Leantänk kan appliceras i RoHS-arbetet

ProduktÀgare och konstruktörer som Ànnu inte tagit RoHS pÄ allvar föreslÄs av Leanteams Kristian Fohlin-Svensson att samtidigt som RoHS-arbetet pÄbörjas ocksÄ börja tÀnka i Lean Productions banor.
"Lean production, som bl a gjort Toyota till ett av vĂ€rldens mest framgĂ„ngsrika företag och tillĂ€mpas flitigt i de flesta vĂ€rldsledande fabriker, kan vara en bra vĂ€gvisare för att hantera bl a detta teknikskifte. Har man Ă€nnu inte börjat arbeta ”lean” sĂ„ kan detta vara ett lĂ€mpligt ”projekt” att börja med för att förstĂ„ huvuddragen. Projektet kan vara att som tillverkare erbjuda kunder övergĂ„ng till RoHS med Ă„tminstone processverifiering i paketet", skriver nystartade Leanteams Kristian Fohlin-Svensson i en krönika publicerad i Elektronik i Norden.

Enligt Fohlin-Svensson Àr det tre saker som Lean Production i stora drag handlar om:
‱Vi mĂ„ste veta vad kunden vill ha och vad de vill betala för.

‱ Vi lever pĂ„ att producera varor eller tjĂ€nster och detta mĂ„ste ske effektivt.

‱ Vi skall sjĂ€lva mĂ„ bra och kĂ€nna trygghet i vĂ„rt uppdrag.

"Om du vore kund, vad skulle du dÄ önska? FrÄgan Àr nödvÀndig eftersom det Àr du och inte kunden som Àr specialist pÄ din process", skriver han i sin krönika.

"Om kunden fÄr nÄgra alternativ och kunskap om relevanta val kommer han att kunna formulera vad han vill ha. HÀr mÄste du stötta kunden. Man kan ganska enkelt med t ex en process-FMEA visa hur man bedömer processriskerna, bÄgnade kort, fel delta-T m m pÄ en aktuell kunds kort. Process-FMEAn kan sedan ligga till grund för tester som man föreslÄr att genomföra för att fÄ en sÀker övergÄng. Var noga med att tala om vad som ingÄr i tjÀnsten och vad som kan tillkomma. T ex intrimning av vÀrmeprofil för test ingÄr, medan omdesign av panelen kan tillkomma", skriver han i Elektronik i Norden.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1