Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 04 maj 2006

Optoga skall slå ut lysrör och glödlampor

Optogas lysdioder kommer att slå ut lysrör och glödlampor. Det var budskapet då Optoga lanserade sina nyutvecklade lysdiodsmoduler under sin pressträff i Arboga på onsdagen.
Optoga står just nu i startgroparna för att producera sina första serier egenutvecklade lysdiodsmoduler som på sikt skall konkurrera ut både lysrör och glödlampor. 17 av 20 tillfrågade kunder har nappat på Optogas idéer och först ut är Roca Industry som tillsammans med Optoga och deras partners tagit fram belysningslösningar till marina applikationer som bygger på lysdioder. Prototyper är redan framtagna och i höst startar leveranserna av dessa produkter.

De största försäljningsargumenten är den mycket bättre verkningsgraden och livslängden hos lysdioderna gentemot lysrör och glödlampor. Lysrören betraktas idag dock som en ljuskälla med bra ljusutbyte. Närmare 75lm/W med ca 20% förlust i drivare och reaktor. Lysdioden från Optoga klarar idag 45lm/W utan förlust i drivare. Inom två år räknar Optoga med att kunna leverera 100lm/W i sina lysdioder. Men konkurrensen är tuff och även om Optoga anser sig ha mycket konkurrenskraftiga produkter jämfört med jättarna Philips och Osram så är dessa konkurrenter svåra att tas med.

Optoga utvecklar tillsammans med koreanska Seoul Semiconductor sina lysdioder, som tillsammans med speciellt framtagna mönsterkort från en tysk tillverkare och linser från italienska Cathode, sätts ihop till de färdiga modulerna av Flodafors Lego i Katrineholm. Det mesta av utvecklingen sker hos Optoga i Katrineholm. Man har även utnyttjat en extern CAD-resurs samt anlitat externa konsulter i utvecklingsarbetet.

Under pressträffen medverkade även Kalle Hashmi från Statens Energimyndighet som uttryckte sig i positiva ordalag om lysdiodens utveckling. Man väntar dock på Optoga på det fullständiga stödet från STEM som trots sin hoppfullhet inte är helt övertygade om att lysdioderna kan konkurrera ut exempelvis lysrören än.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1