Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 maj 2006

Digitala möbler i hemmet

Vad blir resultatet om man mixar en vd, en innovatör och tekniker? Svaret Ă€r Jagelius Innovation. GĂ€vleföretaget som Ă€r pĂ„ vĂ€g att införa ett nytt begrepp i vĂ„ra vardagsrum: ”Digitala möbler”.
Historien bakom Digitala möbler börjar i Göteborg. DÀr, pÄ restaurang TrÀdgÄrden, satt Göran Jagelius tillsammans med Jerker Andersson, en vÀlrenommerad svensk designer och diskuterade
utbudet av TV-apparater. De kom fram till att dagens burkar begrÀnsar sig till svart och silver och har en design som bÀst lÀmpar sig i ett ultramodernt boende. Och ett sÄdant hem har inte mÄnga mÀnniskor.

Tillsammans beslutade de sig för att istÀllet lÄta den allt mer avancerade tekniken smÀlta in i miljön, försköna befintliga digitala produkter och att integrera vardagselektroniken i möblerna.
I november 2005, efter Är av research, kontaktknytande och idéutveckling, bildade verkstÀllande direktören Göran Jagelius, innovatören Mats Götbring och teknikern Per Skoglund företaget Jagelius Innovation AB. Dotterföretag till Görans huvudbolag Itus Components AB med sÀte i Göteborg.
Trion flyttade in i industrihuset VĂ€varen i GĂ€vle.

Företagets utgĂ„ngspunkt Ă€r att du ska kunna komma in i ett vardagsrum utan att se att det finns digital teknik dĂ€r över huvud taget. Du ska kunna sĂ€tta dig i en soffa och lyssna pĂ„ musik – i soffan. Du ska kunna se pĂ„ tv och njuta av anblicken, Ă€ven nĂ€r den Ă€r avstĂ€ngd. Och du ska definitivt inte behöva se nĂ„gra dammiga sladdhĂ€rvor.

Jagelius Innovation lever som de lÀr. Lokalen ger ett rent intryck. PÄ en av vÀggarna hÀnger en 42-tums plasmaskÀrm, inramad i rödbrun valnöt.

Personliga inramningar Ă€r en del i Jagelius koncept. Ur det vĂ€lbalanserade produktsortimentet ges kunden möjlighet att först vĂ€lja skĂ€rmstorlek pĂ„ LCD HDTV, dĂ€refter infĂ€stning, högtalarsystem och som pricken över i – den ram som bĂ€st följer rummets övriga inredning. Samarbetet med designern Jerker Andersson garanterar skandinavisk design i vĂ€rldsklass. Formgivningen Ă€r tĂ€nkt att förverkligas via samarbete med lokala snickerier och mekaniska verkstĂ€der, medan elektroniken importeras frĂ„n internationella leverantörer som Teco och Amplux. Trygga samarbetspartner med gott rykte och lĂ„ng historik.

– NĂ€r vi fĂ„r möjlighet att visa de faciliteter vi har, blir mĂ€nniskor nyfikna, sĂ€ger Mats Götbring.
Jagelius Digitala möbler ska vara ett med sin omgivning. DÀrför Àr produkterna personliga och anpassningsbara.

Att kundkretsen trivs i teknikens framkant, och vill ha möjlighet att byta upp sig nÀr utvecklingen tar nya steg Àr inget hinder, enligt Mats:

– Vi bygger utifrĂ„n standardkomponenter. Det blir krĂ„ngligare för oss, men ger flexibilitet för kunden.
I utbudet finns bland annat ett skÄp som inte gÄr av för hackor. Bakom dörrarna döljer sig:
Höger-, vĂ€nster- och centerhögtalare, en 42-tums LCD HDTV, dator med Microsoft Media Center Edition och 300 GB hĂ„rddisk, digitaltv-mottagare, DVD-spelare, -kopierare och –brĂ€nnare, MP3-spelare, förstĂ€rkare, bluetooth-adapter, LAN och trĂ„dlöst LAN, webbkamera och IP-telefoni.
– SkĂ„pet kan allt – utom att koka gröt. Men vi kan nog fixa det ocksĂ„, skrattar Jagelius innovatör, Mats Götbring.
Annons
Annons
Annons
Annons
LÀs Àven
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2