Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 24 maj 2006

Elekta lanserar perfexion

Elekta lanserar Leksell Gamma KnifeÂź Perfexionℱ, ett helt nytt system som förenklar och förfinar den stereotaktiska strĂ„lkirurgin och breddar Elektas produktportfölj.
Det nya systemet skapar en unik plattform som ytterligare expanderar tillÀmpningen av strÄlkirurgi i hjÀrnan, övre ryggraden samt huvud/nacke.

Mellan den 21 och 25 maj pĂ„gĂ„r det 13:e mötet med International Gamma Knife Society i Seoul, Korea. Vid denna vetenskapliga konferens fick idag 300 framstĂ„ende neurokirurger, strĂ„lterapeuter och gammaknivsanvĂ€ndare frĂ„n hela vĂ€rlden en första presentation av Leksell Gamma KnifeÂź Perfexionℱ, ett helt nytt system för stereotaktisk strĂ„lkirurgi, med oövertrĂ€ffad komfort och enkelhet för bĂ„de patienter och personal och med bĂ€ttre dosimetriska egenskaper Ă€n nĂ„got annat strĂ„lkirurgiskt system pĂ„ marknaden.

JÀmfört med tidigare modeller ger Leksell Gamma Knife Perfexion en vÀsentligt större behandlingsbar volym och det nya systemet berÀknas dÀrigenom kunna öka antalet behandlingsbara patienter med upp till 40 procent. Systemet hanterar alla steg i behandlingen helt automatiskt, vilket innebÀr en tidsbesparning pÄ tre till sex arbetsveckor per Är av lÀkarens tid vid en genomsnittlig gammaknivsklinik.

KĂ€rnan i systemet Ă€r det nya och patenterade kollimatorsystemet, som riktar och kontrollerar strĂ„lningen. Den nya utformningen ger neurokirurgen eller strĂ„lterapeuten en nĂ€rmast obegrĂ€nsad möjlighet att forma och anpassa dosen till mĂ„lets struktur och geometri och att leverera strĂ„ldosen med en hittills oövertrĂ€ffad precision. I systemet ingĂ„r ocksĂ„ Leksell GammaPlanÂź PFXℱ, ett nytt klient/server-baserat planeringssystem som gör det möjligt att dra full nytta av de nya funktionerna i Leksell Gamma Knife Perfexion som bland annat öppnar för möjligheten att konsultera kollegor pĂ„ distans.

Systemet har utvecklats med starkt fokus pÄ sÀkerhet och komfort för patienter och behandlingspersonal. Med Leksell Gamma Knife Perfexion blir den totala strÄldosen till kroppen upp till 100 gÄnger lÀgre Àn med konkurrerande teknologi, nÄgot som Àr av stor vikt inte minst vid behandling av barn eller av kvinnor i fertil Älder. NivÄn pÄ strÄlningen till det omgivande rummet Àr sÄ lÄg att det blir möjligt att ha ett normalt fönster mellan kontroll- och behandlingsrummen. Systemets fysiska storlek gör det ocksÄ möjligt att placera i ett normalstort rum. Sammantaget minskar detta drastiskt byggkostnaderna för ett sjukhus som installerar en strÄlkirurgisk utrustning.

”VĂ„r nya gammakniv innehĂ„ller banbrytande teknologi som kommer att förbĂ€ttra och förenkla gammaknivskirurgin. Ur ett kliniskt perspektiv Ă€r Leksell Gamma Knife Perfexion fullt kompatibelt med de behandlingsmetoder och rutiner som har utvecklats genom Ă„ren och som bygger pĂ„ behandling av nĂ€rmare 400 000 patienter”, sĂ€ger Tomas Puusepp, VD och Koncernchef för Elekta. ”Med Leksell Gamma Knife Perfexion har vi nu förbĂ€ttrat det som redan tidigare var referensmetoden inom strĂ„lkirurgi. Detta Ă€r ett stort steg framĂ„t och en viktig milstolpe för sĂ„vĂ€l Elekta som för mĂ„nga neurokirurgikliniker vĂ€rlden över. Men Ă€nnu mer betydelsefullt Ă€r att Leksell Gamma Knife Perfexion gör det möjligt för tusentals patienter, som tidigare inte kunnat behandlas med gammaknivskirurgi, att nu vĂ€lja detta istĂ€llet för mer riskfyllda och invasiva metoder”, avslutar Tomas Puusepp.

Leksell Gamma Knife Perfexion har utvecklats av Elekta i samarbete med ledande neurokirurger, strÄlterapeuter och fysiker i Europa och USA.

”I och med Perfexion, tar vi gammaknivskirurgin till nĂ€sta nivĂ„,”, sĂ€ger Douglas Kondziolka, MD, MSc vid University of Pittsburgh Medical Center, Center for Image Guided Radiosurgery i Pennsylvania, USA. Kondziolka fortsĂ€tter; ”Det har varit en spĂ€nnande process att ha fĂ„tt vara med frĂ„n början som rĂ„dgivare i detta omfattande utvecklingsprojekt och nu uppleva slutresultatet, som inte bara lever upp till, utan faktiskt övertrĂ€ffar vĂ„ra förvĂ€ntningar. Leksell Gamma Knife Perfexion betyder att vi kommer att kunna behandla vĂ„ra patienter med mer förfinade och mer effektiva metoder. Om vi blickar framĂ„t, Ă€r det min bedömning att strĂ„lkirurgins roll inom cancerbehandling kommer att öka och att det nya systemet frĂ„n Elekta kommer att snabba pĂ„ den processen.”

”Det faktum att vi blir allt bĂ€ttre pĂ„ att bota eller kontrollera primĂ€ra cancertumörer gör att det blir Ă€n viktigare att tidigt upptĂ€cka och behandla metastaser”, sĂ€ger David Larson, MD, PhD, strĂ„lterapeut vid University of California San Francisco, som ocksĂ„ har deltagit i utvecklingsarbetet. “Detta vill vi naturligtvis göra sĂ„ icke-invasivt som möjligt, med bĂ€ttre livskvalitet för patienten som följd. Leksell Gamma Knife Perfexion Ă€r ett extremt sofistikerat instrument som sĂ€kert och effektivt kan bestrĂ„la flera mĂ„l vid samma behandling, vilket naturligtvis kommer att vara till nytta för mĂ„nga patienter.”

Elekta Ă€r vĂ€rldens enda tillverkare av strĂ„lkirurgiska lösningar som erbjuder de system, den mjukvara och service som behövs för att skapa ett “stereotactic center of excellence” med dedikerade lösningar för att behandla tumörer sĂ„vĂ€l i huvudet som i resten av kroppen. Bredden i Elektas produktportfölj gör det möjligt för en strĂ„lkirurgi- eller strĂ„lterapiklinik att erbjuda överlĂ€gsen patientvĂ„rd och att skapa framgĂ„ngsrika samarbeten mellan olika medicinska specialiteter.

Gammaknivskirurgi Àr den ledande metoden för icke-invasiv behandling av sjukdomar i hjÀrnan, inklusive hjÀrnmetastaser och vissa funktionella sjukdomar. Leksell Gamma Knife Perfexion Àr marknadens mest avancerade system för stereotaktiskt strÄlkirurgi och Elekta kan nu erbjuda en hel produktportfölj inom gammaknivskirurgi, vilket ger Elektas kunder en större valfrihet vad gÀller prestanda och pris. Leksell Gamma KnifeŸ 4C fortsÀtter att vara basmodell och under 2007 lanseras Leksell Gamma KnifeŸ 4, ett nytt system framför allt för mindre sjukhus.

Som ett komplement till gammaknivskirurgi, lanserade Elekta nyligen Elekta Axesseℱ, vĂ€rldens enda 6D, robot- och bildstyrda system för strĂ„lkirurgisk behandling i hela kroppen och speciellt anpassat för ryggradstumörer. Elekta Axesse anvĂ€nder unik, stereotaktisk teknologi och tredimensionell volymröntgen för att skapa snabb och effektiv behandling med hög precision. Systemet lĂ€mpar sig vĂ€l för bĂ„de extrakraniell stereotaktisk strĂ„lkirurgi och för stereotaktisk strĂ„lterapi i hela kroppen, samtidigt som det tack vare hög precision och stor flexibilitet ocksĂ„ kan anvĂ€ndas för bildstyrd och intensitetsmodulerad strĂ„lterapi. Tillsammans med Leksell Gamma Knife ger Elekta Axesse möjligheten för sjukhus som vill ligga i frontlinjen, att vĂ€lja den bĂ€sta behandlingen för sina patienter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1