Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 20 juni 2006

GE Healthcare köper Biacore

GE Healthcare lÀmnar rekommenderat kontantbud om 330 kronor per aktie i Biacore. Expanderar GE Healthcares nÀrvaro inom Life Sciences
GE Healthcare, en enhet inom General Electric Company tillkÀnnagav idag sin avsikt att förvÀrva Biacore International AB, en tillverkare av biomedicinska verktyg för proteinforskning. Inom ramen för denna transaktion lÀmnar GE Healthcare ett offentligt kontanterbjudande om att förvÀrva samtliga aktier i Biacore för 330 kronor per aktie mot ett vederlag motsvarande cirka 2,9 miljarder kronor justerat för nettokassan efter full utspÀdning. Erbjudandet rekommenderas enhÀlligt av Biacores styrelse. Acceptperioden för erbjudandet berÀknas inledas den 10 juli 2006.

Kombinationen av Biacore och GE Healthcare skapar en ledande leverantör av verktyg för proteinforskning, ett omrÄde som fÄr en allt större betydelse inom biomedicinsk forskning och för upptÀckten av nya mediciner.

“GE Healthcare och Biacore har en gemensam vision avseende betydelsen av forskning inom det biovetenskapliga omrĂ„det för framtida utveckling av den globala hĂ€lsovĂ„rden,” sade Joe Hogan, verkstĂ€llande direktör och koncernchef för GE Healthcare. “Biovetenskap Ă€r ett viktigt tillvĂ€xtomrĂ„de för GE Healthcare och Biacores verksamhet kompletterar denna mycket vĂ€l och tillför synergieffekter för vĂ„r verksamhet inom proteinforskning. Det ska bli mycket spĂ€nnande att kombinera vĂ„r verksamhet med Biacores och vi tror att vĂ„ra gemensamma erbjudanden kommer att skapa ett ökat vĂ€rde för vĂ„ra kunder inom biomedicinsk forskning och lĂ€kemedelsforskning. En utökning av GE Healthcares expertis inom detta omrĂ„de, stöder vĂ„rt mĂ„l att möjliggöra tidigare diagnos och behandling av sjukdomar.”

”Biacore har en vĂ€rldsledande stĂ€llning inom analys av proteininteraktioner, ett omrĂ„de som ger forskarna vĂ€rdefull kunskap om hur proteiner fungerar vid olika sjukdomstillstĂ„nd samt om den roll de spelar vid val av potentiella lĂ€kemedelskandidater. Jag tror att kombinationen av Biacores teknologi, produkter och varumĂ€rke med GE Healthcares breda produktsortiment kommer att leda till vĂ€sentligt bĂ€ttre problemlösningar för biovetenskaperna, dĂ€r vi har mĂ„nga gemensamma kunder”, kommenterade Eric WalldĂ©n, verkstĂ€llande direktör och koncernchef för Biacore. ”Som en följd av dagens affĂ€r kommer Biacore att kunna dra nytta av GE Healthcares stora tekniska och kommersiella resurser, vilket bör leda till ökad tillvĂ€xt och bĂ€ttre tillvaratagande av alla de möjligheter som finns inom proteinforskningen.”

Biacore sysselsÀtter cirka 300 medarbetare över hela vÀrlden och driver anlÀggningar för forskning och utveckling och tillverkning i Uppsala, Sverige, dÀr GE Life Sciences har sitt huvudkontor. Om uppköpserbjudandet fullföljs, avser GE Healthcare att kombinera expertisen inom Biacore med GE Life Sciences för att skapa ett vÀrldsledande kompetenscenter inom proteinforskning i Uppsala.

“Biacore Ă€r ett utomordentligt företag som har uppvisat mycket goda resultat inom innovation och som har ett enastĂ„ende anseende inom forskarvĂ€rlden och mĂ„nga mycket begĂ„vade medarbetare,” kommenterade Peter Ehrenheim, verkstĂ€llande direktör för GE Healthcare Life Sciences. ”Biacores system anvĂ€nds inom viktiga omrĂ„den som upptĂ€ckt av biomarkörer, karakterisering av antikroppar samt biofarmaceutisk utveckling och produktion. Biacore Ă€r redan ett av de mest snabbvĂ€xande biotekniska företagen och vi hoppas att kunna vĂ€xa företaget Ă€nnu snabbare genom att investera i ny teknik och nya verktyg som hjĂ€lper forskare i den farmaceutiska industrin och inom forskningsinstitutionerna att accelerera nya medicinska upptĂ€ckter.”

”Sedan Biacores styrelse utvĂ€rderat Erbjudandet och fĂ„tt ett uttalande frĂ„n Carnegie, att Erbjudandet Ă€r skĂ€ligt ur ett finansiellt perspektiv, anser styrelsen att affĂ€ren Ă€r i Ă€garnas bĂ€sta intresse,” kommenterade Donald R. Parfet, styrelseordförande i Biacore. ”Biacores styrelse rekommenderar dĂ€rför enhĂ€lligt att affĂ€ren genomförs.”

”Pfizer stödjer budet och har oĂ„terkalleligen förbundit sig att acceptera erbjudandet,” kommenterade Zeibrant Lindqvist, verkstĂ€llande direktör i Pfizer Health AB som innehar om 41 procent av aktierna i Biacore. ”FörsĂ€ljningen Ă€r ett led i Pfizers strategi att fokusera pĂ„ sin kĂ€rnverksamhet. Det Ă€r tillfredsstĂ€llande att ett fortsatt stabilt Ă€gande av Biacore Ă€r sĂ€krat.”

Transaktionen, som Àr villkorad av att mer Àn 90 procent av aktierna förvÀrvas, tillstÄnd erhÄlls frÄn berörda myndigheter samt av andra sedvanliga villkor, berÀknas ha genomförts under det tredje kvartalet 2006.

UBS Securities LLC (UBS Investment Bank) Àr GE Healthcares rÄdgivare i denna transaktion. Carnegie Àr Biacores rÄdgivare.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2