Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 31 juli 2006

Solectron bland investerare i Rumänien

Investerare frĂ„n utlandet fortsĂ€tter att investera i tillvĂ€xtzonerna i det forna Östeuropa. StĂ€der som Timisoara och Sibiu i RumĂ€nien har kommit fram som industrins nya favoritorter i Europa. Bland investerare finns kontraktstillverkaren Solectron.
De största företagen i Timisoara Àr Alcatel, dÀcktillverkaren Continental, Siemens VDO, Aga:s moderbolag Linde och kontraktstillverkaren Solectron. Solectron har idag i Timisoara en fabrik med 4000 anstÀllda. I fabriken tillverkas bland annat produkter för Ericsson.

Vad som lockade de utlÀndska företagen att börja investera i Timisoara var beslutsamma kommunpolitiker och att det öppnades teknologiparker. Landet stod praktiskt taget gratis till förfogande och det infördes skatteförmÄner för programmerare och it-experter.

Kommunförvaltaren Aurelia Junie sĂ€ger, "Det finns gott om arbetskraft i kommunerna och smĂ„stĂ€derna runt omkring. Men det Ă€r inte lĂ€tt att locka landsbygdsbefolkningen till staden.”

Ovidiu Sandor, styrelseordförande för textilföretaget Moda Tim sÀger till n24.se, "MÄnga av de stora utlÀndska företagen har börjat köra runt pÄ byarna med inhyrda bussar som plockar upp jobbarna pÄ morgon och kör hem dem igen efter skiftet".

Enligt n24.se sÄ börjar smÄ och medelstora företag med enklare produkter tycka att Timisoara Àr för dyrt. Förr eller senare kommer dessa företag sÀkert att flytta sin produktion till östra RumÀnien, Ukraina eller Moldavien skriver n24.se.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2