Annons
Annons
Elektronikproduktion | 07 augusti 2006

Carolina Klüft först ut i Telias mobila tv-sändningar

Nu inleder Telia sitt test med direktsänd tv i mobilen. Under måndag förmiddag sätter Carolina Klüfts sjukamp igång och samtidigt går det officiella startskottet för Telias mobil-tv med dvb-h*.
Tekniken liknar den digitala tekniken för marksänd tv och Telia är den första operatören i landet som genomför skarpa tester.

Under friidrotts-EM kommer 40 multimediamobiler användas för testet. Göteborgare och besökare i staden kan titta på tv-sändningarna i mobilen i Telia Digital Park som byggts upp i Bältesspännarparken vid Avenyn. Till att börja med kommer fem tv-kanaler att visas under testsändningarna, alla med sändningar från friidrotts-EM: SVT1, SVT2, TV4, Kanal 5 och Eurosport.

- Det här är en bra möjlighet för oss att starta testerna med tv i mobilen under en period när intresset för direktsända program är som störst, säger Anders Bruse, chef för produkter och tjänster på TeliaSonera Sverige. Tv i mobilen är en viktig satsning för att utöka utbudet i vår mobilportal Telia Surfport.

Under september kommer ett pilottest att dras igång i Hammarby Sjöstad i Stockholm, då 50 familjer kommer att kunna titta på tv i multimediamobiler utrustade med dvb-h. Ett tiotal kanaler kommer att vara igång med ett programutbud som ska passa hela familjen.

- I Finland har TeliaSonera redan genomfört tester som fallit mycket väl ut. Många kunde tänka sig att köpa en telefon med tjänsten efter pilottestet. Vi tror att mobil-tv har minst lika stor potential i Sverige, säger Anders Bruse på TeliaSonera.

Efter pilottestet i Hammarby Sjöstad kommer Telia att utvärdera tekniken. En tät dialog med testfamiljerna kommer att bidra till en kartläggning av vilka behov och önskemål familjemedlemmarna har.

Tekniken dvb-h garanterar bättre bild- och ljudkvalitet, än tidigare system. Obegränsat antal tittare kan se direktsända program i mobilen samtidigt utan att kvaliteten påverkas. Dvb-h innebär också bättre batteriprestanda.

Testet genomförs i samarbete med Nokia som levererar dvb-h-systemet samt multimediamobilen N92.

* dvb-h – digital video broadcast – handheld

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1