Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Optoga / Stefan Larsson Elektronikproduktion | 13 september 2011

Har vi någon nytta i att byta till Lysdiodslampor?

Har vi nÄgon nytta av att byta till Lysdiodslampor eller LED lampor? Ja, men dÄ mÄste vi fÄ fram underlag och jÀmförelser som gör att de kan förbÀttras pÄ rÀtt sÀtt. Det skriver Stefan Larsson frÄn belysningsföretaget Optoga i en gÀstartikel.
Under föregÄende vecka publicerade Evertiq en artikel om Led-lampans varande eller icke varande. (Se lÀnk). Det var en av anledningarna till att Stefan Larsson fattade pennan:

Ljuset som tidigare emitterades frÄn en glödlampa ska nu ersÀttas av nya och mer energieffektiva ljuskÀllor och den som stÄr högst i kurs för tillfÀllet Àr en LEDlampa. Kritiserad och rosad om vartannat. Den allmÀnt upplevda kÀnslan avgör nÄgonstans i slutÀndan. Det blir dock svÄrt nÀr tyckande och smak kommer in i stÀllet för fakta, dessutom vad betyder alla de nya vÀrdena? Vi försöker reda lite i denna djungel.

NÄgra begrepp som kommit fram Àr fÀrgÄtergivning (Ra eller CRI) respektive fÀrgtemperatur (Kelvin). Dessa uttryck ger dig aldrig hela sanningen men vet du vad de betyder sÄ kan du snabbt avgöra om nÄgot Àr bra eller dÄligt.

© Optoga

Till vÀnster lÄg CRI: I jÀmförelse med bilden med hög Ra ser vi att blomman har blivit lila vilket inte överensstÀmmer med dess naturliga fÀrg och Àpplet ser mindre aptitligt ut.
Till höger hög CRI: I jÀmförelse med bilden med lÄg Ra ser vi att blommorna fÄtt sin naturliga fÀrg samt att Àpplet ocksÄ har ett mer aptitligt utseende.


FÀrgÄtergivning

Om vi tar det frÄn grunden sÄ Àr vit ingen fÀrg och fÀrgerna vi ser med ögat Àr en Äterreflektion av utsÀnt (emitterat) ljus bestÄende av alla fÀrger dÀrför Àr det fel att bara titta direkt pÄ glödlampan som jÀmförelse. Vi mÄste titta pÄ ljuset som emitteras och dess Äterreflektion bÄde frÄn den nya och den gamla ljuskÀllan. Vad Àr bra och vad förvÀntar vi oss?

En tomat Àr röd, det vet alla! Det krÀver att ljuset som ska Äterreflekteras frÄn tomaten ocksÄ innehÄller ett rött spektrum av ljus. InnehÄller det inte rött ljus sÄ kan vi aldrig se att tomaten Àr röd, enkelt eller hur. AlltsÄ mÄste vi belysa (emittera ljus) tomaten med ett brett fÀrgspektrum (vitt ljus) innehÄllande alla fÀrger frÄn ljuskÀllan. Den ska fungera i köket med tomaten eller i kapprummet med den nya fina tröjan osv. och alltid ge rÀtt fÀrger till dig. Glödlampan innehöll alla dessa bestÄndsdelar men nÀr det gÀller LED-lampor Àr det mer sÀllan Àn alltid som de innehÄller detta men det finns undantag. FÀrgÄtergivning mÀts i Ra.

Att ha god fÀrgÄtergivning innebÀr att det blir lÀttare för Àldre att tillgodo göra sig ljuset och att kontrastverkan blir bÀttre. AlltsÄ en betydligt bÀttre levnadsstandard och du ser saker bÀttre. Varför ska vi ersÀtta en glödlampa som har 100Ra med LED-lampor som har cirka 80Ra. Varför ska vi gÄ ned i levnadsstandard nÀr det finns teknik som fungerar med bÀttre Àn 90Ra? Valet Àr ditt men acceptera bara det du anser vara korrekt.

FĂ€rgtemperatur

Kelvin innebÀr vilket vÀrde fÀrgtonen har och man pratar ofta om kallvitt respektive varmvitt. NÀr det gÀller Kelvin faller det faktiskt inte helt pÄ plats för LED-lampor dÄ dessa inte fungerar pÄ samma sÀtt. Vi kan fortfarande anvÀnda Kelvin i generella termer, det handlar dock om hur rent vitt ljus som LED-lampan kan leverera och att det ser likadant ut lampa för lampa. LED-lampan har ingen glödtrÄd som blir varm som glödlampan har.

En glödlampa har 2700 – 2800 K och kan bara fĂ„s i en enda fĂ€rgton, ingen har vĂ€l frĂ„gat om nĂ„got annat. Lysdioderna som bara anger ”varmvit” har oftast en högre fĂ€rgton men kan produceras i vilken Kelvin du vill mer eller mindre. FĂ€rgtemperaturen Ă€r viktig för upplevelsen!

Summering

Det Àr jÀtteintressant med ljusmÀngd, verkningsgrad och livslÀngd men i verkligheten ska vi ocksÄ leva i miljön som dessa nya LED-lampor levererar till oss. DÄ mÄste kravet pÄ vilken ljusmiljö de skapar komma i första hand. Se dÀrför till att FÀrgÄtergivning som anges Àr över 90Ra och att fÀrgtemperaturen Àr angiven i Kelvin. VÀlj sjÀlv den fÀrgtemperaturen du tycker du vill leva i men tÀnk pÄ att om du ska blanda mellan olika typer av lampor sÄ anvÀnd ett och samma Kelvintal.

Teknisk fördjupning

Det land som kommit lÀngst inom standardisering och harmonisering av LED som belysning kÀlla Àr troligen England men Àven USA och andra lÀnder har kommit lÄngt. Inom sjukvÄrd ligger Australien och Nya Zeeland frÀmst. BÄde England och USA har i flera aspekter tagit upp att lysdioderna med lÀgre Ra egentligen har ett lÀgre upplevt Ra Àn det som mÀts upp respektive att de lysdioder som har ett uppmÀtt högt Ra har ett Ànnu högre upplevt Ra. England har dÀrför förslagit och vad som kan ha tagits beslut om att pÄ nationell nivÄ godkÀnns inte Ra 80 lÀngre utan Ra 85 krÀvs för att om nÄgra Är öka till Ra 90 (offentligmiljö).

Till detta har Ă€ven kommit ett nytt förslag om en bĂ€ttre anpassat ”Ra” system som faktiskt ger EngelsmĂ€nnen rĂ€tt i sina pĂ„stĂ„enden. DĂ€r har detta tillvaratagits och utvecklats till ett nytt system till CQS (Se lĂ€nk).

Lysdioder med hög Ra har oftast en dubbelfosfor som genomför en lumisenskonvertering av ljuset vilket innebÀr att den totala emitterade energimÀngden överförs pÄ ett bredare synbart spektra Àn den med enkelfosfor. Genom att dubbelfosforn kan fÄs med en djupare röd ton i sitt fÀrgspektrum upplevs dessa lysdioder som mer behagliga att vistas i. Den efterliknar Àven glödlampans fÀrgspektra (inom det synbara omrÄdet) betydligt bÀttre.

Lysdioderna ligger inte alltid pÄ planks- eller svartkroppslinjen vilket gör att de kan uppfattas gröna respektive rosa i sin ton. Det Àr lÀttare att fÄ höga lumen eller lux vÀrden genom att ge för hög grön ton i fosfor och lumisenskonverteringen. Detta kan uppfattas som om ljuset inte Àr harmoniskt men samma fenomen upptÀcks ocksÄ pÄ billigare halogenlampor. För att fÄ ett mjukare ljus Àr det lÀtt att vÀlja en nyans under planks linje som dÄ fÄr en lÀtt rosa ton. BÄda dessa fÀrgnyanser fungerar utmÀrkt egentligen för vi vÀnjer oss vÀldigt fort men den initiala upplevelsen minns vi. NÀr vi sedan monterar in flera olika LED-lampor bredvid varandra i vÄra hem kommer detta bli en realitet för dÄ kommer det att blandas rosa ton med grön ton och dessa toner skÀr sig gÀrna med varandra.

Om Optoga och vidare lÀsning:

Optoga Àr den första producenten i Sverige av nÀsta generation av lÄgenergilampor. Vi levererar kunskap och produkter till hela Svenska belysningsindustrin men Àven till flera utlÀndska tillverkare. 90 % av produktionen gÄr pÄ export frÄn produktionen i Sverige respektive Kina.

Mer finns pÄ Optogas hemsida
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1