Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Aura Energy Elektronikproduktion | 17 maj 2018

Gruvbolaget Aura Energy vill miljardinvestera i Sverige

Aura Energy vill starta utvinning av metallen vanadin i JĂ€mtland, samt starta tillverkning av vanadin redox-batterier, skriver DI.
I gÄr skrev evertiq.se om att australiska Odin Metals vill bryta koppar i VÀrmland. I dag, 17 maj, rapporterar Dagens Industri att Ànnu ett australiskt företag, den hÀr gÄngen gruvbolaget Aura Energy, vill utvinna metallen vanadin i Sverige. Företaget rÀknar med att investera över 5 miljarder kronor i projektet.

– Det finns inte mĂ„nga platser i vĂ€rlden som har de resurser som finns i Sverige, sĂ€ger Peter Reeve, Aura Energys styrelseordförande, till DI.

För drygt 10 Ă„r sedan upptĂ€ckte Aura Energy utvinningsplatsen HĂ€ggĂ„n, som lĂ„gger nĂ€ra Myrviken söder om Östersund. Enligt en undersökning som företaget genomförde 2012 har HĂ€ggĂ„n en av de största fyndigheterna av metallen i vĂ€rlden.

– Inom 3–5 Ă„r hoppas vi vara i gĂ„ng med gruvbrytning i HĂ€ggĂ„n. Det Ă€r en optimistisk, men realistisk tidsplan om allt gĂ„r som det ska, priserna ligger kvar högt och tillstĂ„ndsprocessen flyter som vi hoppas, sĂ€ger Peter Reeve till Dagens Industri.

Ett vanadinbatteri, Àven kallat redox flow-batteri, har hög kapacitet att lagra energi under lÄnga tidsperioder. Till skillnad frÄn litiumjonbatterier Àr dessa stora och dÀrmed stationÀra.

Företaget rÀknar med att gruvan och fabriken kommer skapa drygt 700 arbetstillfÀllen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-21 11:24 V11.9.8-2