Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Pxhere Elektronikproduktion | 10 april 2019

Sverige överskattar intäkterna från kemikalieskatten

I dag, 10 april 2019, presenterade regeringen sin vårbudget, en budget som Svensk Handel ställer sig kritiska till då kemikalieskatten höjs ytterligare.

– Regeringen har gjort en glädjekalkyl när de räknat på kemikalieskattens effekter. De överskattar skattens bidrag till statskassan. Handeln är global och försäljning kommer att flytta till utländska e-handelsaktörer på bekostnad av svenska handelsföretag. Det är djupt oroande, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande. I vårbudgeten höjs kemikalieskatten på elektronikprodukter med ytterligare 30 procent. Det ska generera 224 miljoner kronor i skatteintäkter, enligt uträkningar. Skatten presenteras som en del i den så kallade gröna skatteväxlingen, vilket enligt Svensk Handel är helt fel eftersom skatten inte har några miljöeffekter. I rapporten ”Höjd kemikalieskatt 2019” visar HUI Research att den höjda kemikalieskatten istället kommer ett generera betydligt mindre skatteintäkter än vad regeringen räknar med. Dessutom kommer omsättningen i den svenska elektronikhandeln att minska och jobb gå förlorade. – Kemikalieskatten är en grönklädd skatt på jobb och företagande. När regeringen äventyrar konkurrenskraften för svenska företag äventyrar de också skatteunderlaget på sikt. Det är lönsamma företag som genererar friska skatteintäkter till den svenska välfärden, säger Karin Johansson. Förra året räknade regeringen med att kemikalieskatten skulle generera 2,4 miljarder kronor i skatteintäkter, en siffra som enligt Skatteverket endast blev 1,4 miljarder kronor. Räknas dessutom skattens följdeffekter, med uteblivna momsintäkter och minskad bolagsskatt på grund av lägre försäljning med i beräkningen blir det faktiska tillskottet till statskassan endast några hundra miljoner.
Om du vill veta mer om miljöskatten och dess påverkan på Sveriges industrier och företag, kom till Evertiq Expo i Linköping den 8 maj då Svensk Elektroniks Lena Norder och Evertiqs egna Dennis Dahlgren diskuterar ämnet på scen.
Annons
Annons
2021-02-12 10:46 V18.15.24-2