Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© evertiq
Teknik |

Skärmlådornas hemliga liv – vad händer där?

Det här med EMC, CE-märkning, funktion, krav och regelverk – det kan på det hela taget bli en kostsam historia. Testerna för en CE-märkning är inte kända för att vara billiga och en bekväm och tillgänglig lösning på eventuella problem är som bekant skärmlådor, men löser det verkligen problemet?

Jan Eriksson, vd för Detectus AB – ett svenskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer EMC-testsystem – har en del information som pekar på att lådorna inte alltid är räddningen. Det finns idag möjligheter att simulera emission från en produkt. Och de är precis vad det är, en simulering, inte en verklighet. Oavsett hur bra, precis och exakt den en må vara så är det inte en objektiv verklighet, vilket är vad Jan menar vi bör intressera oss för mer. Som tidigare nämnt är en vanlig lösning på huvudbry orsakat av EMC att stoppa ner åbäket i en skärmlåda så löser det sig. Men det är inte så enkelt enligt Jan, det dyker upp ett par frågor som först måste besvaras innan vi bockar av problemet som löst. Vad händer i lådan? Visst, lyfter vi på locket så kanske det ser bra ut, men när allt är där inne och jobbar för fullt hur hanterar systemet sig själv i sällskap av reflekterande väggar? Risken att systemet stör sig själv är existerande, inte ett måste, men fortfarande en risk; samma sak att metallhöljet från lådan faktiskt tar och sadlar om till en förstärkare är också något som bör undersökas innan vi säger ”problem solved”. Rent praktiskt är det också svårt att undvika läckage ut skärmlådan. För att den ska vara praktiskt användbar så kommer det att skapas läckagepunkter, från öppningar som krävs för manövrering, luftintag, fläkt och kontakter. Sen kan det naturligtvis uppstå svaga punkter vid skarvningen av metallen. Det är via dessa öppningar som fält kan läcka ut och tillslut också avgör hur bra skärmningen faktiskt blir. Det är här Jan och Detectus kommer in med en så enkel tanke – men ibland svårt i praktiken – simulera inte för att kontrollera att ett system håller för ideala värden, mät istället verkligheten. Jan har själv gjort djupdykningar kring detta och laborerat högt och lågt och Detectus har utvecklat flera mätsystem med vilka man kan mäta intensiteten och positionen av en strålningskälla ner på en komponentnivå.
Jan Eriksson kommer att hålla en presentation under Evertiq Expo i Lund om hur elektromagnetiska fält från elektroniska enheter kan bete sig inuti skärmlådor samt läcka ut om du inte är medveten om problemet.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons