Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ACTIA
Elektronikproduktion |

Ny SMD-lina till Actias elektronikproduktion i Linköping

Hemvändande kunder, fordonscertifiering och plattformen ACU6. Anledningarna till att orderingången har ökat kraftigt hos elektroniktillverkaren Actia i Linköping är flera. Bolaget är nu i behov av utökad produktionskapacitet och har därför tagit beslutet att investera i en ny SMD-lina till fabriken i Mjärdevi.

Evertiq rapporterade under slutet av fjolåret om att verksamheten blivit certifierade enligt IATF 16949, en kvalitetsstandard för system riktade mot fordonsindustrin, och om en investeringssumma på 157 miljoner kronor som resulterade i den skalbara telematikplattformen ACU6

Nu när vi fortfarande är i början av det nya året är det dags för nästa satsning. Christian Sahlén, vd för Actias verksamhet i Sverige, berättar för Evertiq att man nyligen har tagit ett styrelsebeslut om att investera i en ny SMD-lina till produktionsanläggningen i Mjärdevi. Han berättar att det rör sig om en komplett ASM SIPLACESX-lina med samtliga delar – från screentryck, till omsmältningsugn. 

Med den nya linan har vi tre produktionslinor och har därigenom byggt upp en bra kapacitet för fortsatt tillväxt i framtiden. Det är flera faktorer som spelat in, dels att vi lyft nivån i fabriken med vår nya kvalitetsstandard samt att vi vinner nya kunder på vårt flexibla arbetssätt där kundnöjdhet och kvalitet är vårt signum. 

Bolaget har de senaste tolv månaderna så mycket som fördubblat sin omsättning. Varifrån behovet kommer lite mer specifikt är lite svårare att svara på, menar han. Man ser en ökning inom flera olika segment. 

Vi ser bland annat att svenska företag med globalt avtryck i större utsträckning väljer att lägga sin produktion i Sverige. Kombinerat med det ser utvecklingsbolag en fördel i att arbeta nära vår elektronikproduktion, när man till exempel arbetar med komplexa produkter och kan vara på plats vid montering av de första kretskorten. Att vi nu gör den här investeringen i Sverige för att bemöta det lokala behovet, när koncernen har flertalet fabriker runt om i andra delar av världen, är fantastiskt, berättar Christian. 

En av förmånerna med produktionslinan är att den ger en ökad flexibilitet till fabriken, säger vd:n. 

Linan ger möjligheten att anta de flesta typer av kortstorlekar – från medicinteknik, till bilar, latsbilar, bussar, motorcyklar och till och med rymdapplikationer. Vi har stor teknisk kompetens i teamet och har tidigare investerat både i röntgen och finplacer-utrustning. Vi kan kort sagt tillverka och testa det mesta inom elektronikområdet. En annan nycketfaktor är flexibilitet med den nya investering kapar vi ställtider med 60 procent. 

Vi har ambitionen att kunna säga ja till alla kunder som har elektronikproduktionsbehov, tillägger Christian.

Investeringen uppgår till totalt 30 miljoner, berättar vd:n, och beräknas vara på plats under tredje kvartalet i år. Väl där tar det omkring två veckor att starta upp maskinen.

Kommer den befintliga arbetskraften att manövrera linan, eller eftersöker ni ytterligare muskler och kompetens?

Exakt hur många är lite för tidigt att säga i dagsläget, men helt klart kommer vi behöva ta in mer folk, absolut. Vi har bara påbörjat vår planerade tillväxtresa och det känns otroligt kul att se den kraftiga orderingången, avslutar Christian.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-1
Annons
Annons