Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

Över 500 amerikaner stämmer Ericssons

Efter anklagelserna att det svenska telekombolaget ska ha gjort utbetalningar till terrorgruppen Islamska Staten i Irak, stämmer nu 528 amerikaner Ericsson.

Den femte augusti lämnade hundratals amerikaner in ett så kallat ”Anti-Terrorism Act complaint” mot Ericsson för att ha, vad man påstår, hjälpt terrorismkampanjer i Irak, Afghanistan och Syrien utförda av al-Qaida och Islamiska staten mellan 2004 till 2022.

Evertiq har tidigare rapporterat om anklagelserna mot Ericsson, där bolaget påstås ha gjort utbetalningar, eller mutor, för transporter genom IS-kontrollerade områden.

Bland de 528 målsägande finns familjemedlemmar till stupade soldater, personer som hållists gisslan, skadade tjänstemän och andra som anser sig ha lidit skada på grund av det svenska bolagets agerande.

– Klagande hävdar att när Islamiska staten övervann Mosul 2014 avbröt ansvariga företag verksamheten för att undvika att finansiera ISIS, men Ericsson beräknade att det var ”för tidigt" att dra sig tillbaka. Istället sägs det i klagomålet att Ericssons kalla beräkning var att betala terrorister skyddspengar för att säkerställa säker passage genom Irak skulle vara bättre för dess verksamhet, säger advokaten Ryan Sparacino, som företräder gruppen, i ett pressmeddelande.

– Klagande hävdar att det var Ericsson som gjorde det valet, men det var käranden som fick ta konsekvenserna, fortsätter Sparacino.

Ericsson avböjde att kommentera stämningen när bolaget kontaktades av SVT Nyheter.

Det svenska telekombolaget är sedan juni i år under utredning av amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC).


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons