Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AB Volvo
Elektronikproduktion |

Volvofabriken innebär tusentals jobb i Mariestad

Evertiq har tidigare rapporterat on Volvokoncernens planer att etablera en ny batterifabrik i Mariestad. En etablering som enligt koncernens presschef Claes Eliasson kommer att skapa ett betydande antal arbetstillfällen, snarare tusentals än hundratals.

Som tidigare rapporterat är etableringen av produktionssiten dock beroende av godkännande från berörda myndigheter och till Expressen berättar Claes Eliasson att bolaget just nu befinner sig tillståndsprocessen med  länsstyrelsen och kommunen – dock så kan man inte svara på hur lång tid den processen kommer att ta.

När Volvokoncernen avslöjade planerna på fabriken skrev man i ett pressmeddelande att den föreslagna siten i Mariestads är även belägen nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde och kan därför dra nytta av existerande industri- och logistikinfrastruktur och spjutspetskompetens inom storskalig avancerad industriproduktion. Claes Eliasson delar med sig av ytterligare detaljer och fördelar med tomten till Expressen.

– Den här tomten dök upp som ett alternativ och den är väl lämpad för industriproduktion. Den ligger också nära Vänern, så det finns god tillgång till vatten. Den ligger dessutom precis bredvid E20, säger Claes Eliasson.

När fabriken står klar siktar man på att gradvis öka kapaciteten, med målet att nå storskalig serieproduktion före 2030. Batterierna kommer att designas specifikt för kommersiella fordonsapplikationer för att stödja den globala utrullningen av elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor för olika typer av användningsområden. En anläggning av denna storlek innebär självklart en mängd nya arbetstillfällen, något som inte diskuterades i originalpressmeddelandet. Till Expressen säger presschefen att det rör sig om ett betydande antal arbetstillfällen, ”snarare tusentals än hundratals.”

– Framför allt är det roligt att det rör sig om högkvalificerade arbeten inom en framtidsteknologi, nämligen grön omställning, säger Claes Eliasson.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons