Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ministry of Foreign Affairs Republic of China
Komponenter |

Kina ser USA:s CHIPS Act som ett hot mot handeln

Kina har kritiserat den nya amerikanska lagen som syftar till att uppmuntra inhemsk kretstillverkning och i slutändan minska beroendet av asiatisk produktion – något som Kina ser som ett hot mot handeln och även en attack mot kinesiska företag.

Tidigare i veckan skrev president Joe Biden under den omrapporterade CHIPS and Science Act – Den halvledarfrämjande lagstiftningen syftar till att stötta den inhemska industrin med 52 miljarder dollar inom både forskning och tillverkning. Målet är att öka nivån av halvledartillverkning i landet och samtidigt minska beroendet av asiatisk produktion.

Under en presskonferens tillfrågades Wang Wenbin, talespersonen för Kinas utrikesministerium, om ministeriets syn på det nya lagförslaget.

– Den skulle snedvrida de globala halvledarförsörjningskedjorna och störa internationell handel, sa Wang Wenbin, något han menar Kina bestämt är emot.

Han fortsatte att säga att skyddsåtgärderna i lagförslaget har en stark geopolitisk underton och utgör ytterligare ett exempel för USA:s användande av ekonomiskt tvång.

– Hur USA väljer att utvecklas är USA:s ensak, men tillvägagångssättet måste vara i linje med WTO:s regler, i överensstämmelse med principen om öppenhet, transparens och icke-diskriminering och bra för upprätthållandet av säkerheten och stabiliteten i de globala industri- och leveranskedjorna. Man kan inte sätta upp hinder för normalt ekonomiskt och vetenskapstekniskt utbyte och samarbete mellan Kina och USA, och ännu mindre undergräva Kinas legitima utvecklingsintressen, avslutade Wang Wenbin.

De medel som är tillgängliga genom den nya amerikanska Chips Act kommer med skarpa regler som ska säkerställa att mottagarna inte bygger vissa typer av anläggningar i Kina och andra utpekade länder.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons