Annons
Annons
Annons
Annons
© DJI
Elektronikproduktion |

Hasselblads ägare svartlistad av USA:s försvarsdepartement

Fler kinesiska bolag har hamnat på det amerikanska försvarsdepartementets svarta lista över bolag som man anser har militär koppling. Ett av dessa är Hasselblads ägare, drönartillverkaren DJI.

Bland bolagen som har adderats till listan återfinns DJI, en tillverkare av drönare, och Zhejiang Dahua Technology, en tillverkare av övervakningsutrustning.

Anledningen till detta är att det amerikanska försvarsdepartementet identifierar dem som bolag med militär koppling. Man menar att de är föremål att hamna i Kinas så kallade militär-civila fusionsstrategi, som i sin tur även ska stödja Folkets befrielsearmés moderniseringsmål, där avancerad teknik ska säkras och utvecklas av bolag, universitet och forskningsprogram som annars – enligt departementet – verkar vara civila.

Placeringen på listan innebär en blockad för amerikanska bolag att investera i bolagen, detta för att förhindra att man stöttar den kinesiska militärindustrin, samtidigt som den spärrar köp eller försäljning av börsnoterade värdepapper i målföretagen.

DJI är sedan 2017 majoritetsägare i Hasselblad, vilket framgick av en kartläggning från 2019


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2