Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Intel Corporation
Komponenter |

Intel är nu markägare i Tyskland

Den amerikanska chiptillverkaren har som tidigare rapporterat stora planer för utökad kapacitet och produktion i Europa. Tyska Magdeburg drog vinstlotten när Intel tidigare i år meddelade att man kommer att investera 17 miljarder euro, motsvarande 179 miljarder kronor, på en anläggning bestående av två halvledarfabriker i staden.

Det har gått en tid sedan Intels vd, Pat Gelsinger, berättade att Intel kommer att etablera  två fabriker i tyska Magdeburg; en investering som på sikt kommer att resultera i 3,000 direkta jobb. I samband med offentliggörandet meddelade bolaget att man planerar att dra igång byggfasen under första den halvan av 2023, och att man siktar på att starta produktionen under 2027.

Under veckan så tog det amerikanska bolaget ett stort steg framåt i processen. Intel skrev nämligen under veckan under ett köpeavtal för att bli markägare i Magdebug, det framgår av en uppdatering från Intel.

Halvledartillverkning är särskilt sårbar med tanke på att 80 procent av världens – nuvarande – kapacitet är koncentrerad till en liten geografisk region. Intels investeringar i Europa och hemma i USA är ett steg i att diversifiera sin verksamhet geografiskt samt stärka leverantörskedjan i allmänhet.

Keyvan Esfarjani, Executive vice president and chief global operations officer hos Intel, skriver i uppdateringen att pusslet man nu försöker lösa är inget som görs över en natt – eller ett par år heller för den delen. Halvledaranläggningar i denna klass och storlek tar upp mot tre till fem år att bygga. Och under den tiden hinner mycket hända när det kommer till efterfrågan.

”Vi tror att Europa och USA är regioner som kan stödja och dra nytta av starkare halvledarekosystem,” skriver Keyvan Esfarjani.

Intel tillkännagav sina planer för Tysklan under mars månad 2022, sedan dess har mycket hänt. ärldens geopolitiska utmaningar har blivit större, efterfrågan på halvledarprodukter har minskat och inflationen och lågkonjunkturen stör den globala ekonomin.

”Vi måste erkänna dessa plötsliga förändringar på marknaden samtidigt som vi investerar för att hjälpa till att balansera den globala halvledarförsörjningen och förbereda oss för framtiden. Vår förhoppning då – och nu – är att vi kan utöka vår tillverkningskapacitet i USA och EU och bidra till att skapa ett mer levande och hälsosammare chipekosystem,” fortsätter Keyvan Esfarjani.

En färsk rapport förutspår att efterfrågan på halvledarprodukter kommer att öka med 5 procent varje år fram till 2030, då halvledarindustrin väntas ha dubbelt så stor efterfrågan som idag.

Esfarjani fortsätter och säger att Intel övervakar marknadsförhållandena noggrant och arbetar nära med regeringspartners om det bästa sättet att föra fram planerna i Magdeburg och Ohio.

”Därför kommer vi att planera stora utgifter för att möta marknadens behov. Detta är en noggrann avvägning som kräver offentlig-privat samarbete över stora delar av halvledarindustrin i en skala som inte setts på decennier. Vi kan inte vänta på att marknadens efterfrågan kommer tillbaka innan vi investerar i den kapacitet vi kommer att behöva i morgon,” avslutar Esfarjani.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons