Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Intel
Komponenter |

Ovis framtid för Intels italienska chipfabrik

Under våren förra året slog Intels europeiska investeringsplaner ner som en bomb. Upp till så mycket som 80 miljarder euro ska investeras för att utöka produktionskapaciteten i regionen. Italien var ett land som Intel själva nämnde som en given plats, men den är inte lika given idag.

När den amerikanska chiptillverkaren offentliggjorde planerna i mars förra året gjorde man också klart för hur den initiala investering på mer 33 miljarder euro skulle fördelas. Dessa investeringar kommer att vara centrerade kring ”megachipkomplexet” i Magdeburg, Tyskland – men kommer även att sträcka sig över Frankrike, Irland, Italien, Polen och Spanien.

Intels planer för Italien skulle resultera i en investering på 4,5 miljarder euro för ny tillverkningsenhet som skulle skapa 1,500 nya arbetstillfällen. Bolaget sa i mars 2022 att förhandlingar hade inletts med Italien och om alla pusselbitar skulle falla på plats räknar man med att verksamheten kommer i gång mellan 2025 och 2027. Nu verkar detta inte lika säkert.

"Vi fortsätter att utveckla våra samtal med Italien angående en toppmodern tillverkningsanläggning för back-end", sa Intel i ett uttalande till Reuters.

Intels vd Pat Gelsinger verkade dock antyda att planerna skulle kunna drabbas av ett bakslag i en tidigare intervju. Han konstaterade att Italien bara var ett av flera potentiella länder som utvärderades och att ett beslut borde fattas i slutet av detta år.

"Italien är fortfarande med i räkningen, men det är andra kandidatländer också... Vi kommer att bestämma oss inom året", citerades Gelsinger i dagstidningen Il Corriere della Sera och sa även att han pratat med Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Italiens ekonomiminister, Giancarlo Giorgetti, har tidigare sagt att regeringen är fast besluten att säkra Intels investeringar.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons