Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AlixLabs
Komponenter |

AlixLabs tar in nytt kapital – säkrar 10 miljoner kronor

Den sydsvenska halvledar-startupen meddelar att man stängt en finansieringsrunda på 10 miljoner kronor. Pengarna kommer att användas för att kommersialisera bolagets ALE-teknik (Atomic Layer Etching).

Investeringen kommer från bland andra Wallenbergsfärens riskkapitalfond Navigare Ventures, Almi Invest och ishockeyfamiljen Nylander. Kapitaltillskottet kommer som sagt att användas för att kommersialisera bolagets teknik, som syftar till att möjliggöra kostnadseffektivare tillverkning av avancerade halvledare.

– Avancerad halvledartillverkning skenar i kostnad till följd av användningen av oerhört kostsam litografiutrustning, som också kräver massiva mängder energi. Det märks inte minst på priserna för produkter likt processorer som driver allt från våra mobiltelefoner och datorer till internetservrar. Med vår patenterade ALE-teknik kan den handfull bolag som besitter den mest avancerade halvledartillverkningen minska antalet processteg och därigenom spara tid, energi och klimatpåverkande utsläpp, säger Jonas Sundqvist, vd för AlixLabs i ett pressmeddelande.

Halvledarsektorn med tillhörande chiptillverkning har av Europeiska unionen pekats ut som ett område av speciellt intresse. Under Sveriges ordförandeskap väntas halvledarakten EU Chips Act bli verklighet, vilket väntas innebära drygt 40 miljarder euro till halvledarbolag inom unionen över en femårsperiod. Målet med Chips Act är att 20 procent av världens halvledare, räknat i värde, år 2030 ska tillverkas inom unionen. Den globala marknaden spås till nästa decennieskifte överskrida en biljon (1 000 miljarder) euro, upp från dagens cirka 450 miljarder.

Jonas Sundqvist menar att närmare hälften av omsättningen 2030 att komma från avancerade segment som kan nyttja bolagets ALE-teknik för att förenkla tillverkningen. 

– Vårt mål är att processen som vi utvecklat kommer att användas av kretstillverkare i deras mest avancerade tillverkning med start år 2025, avslutar Jonas Sundqvist.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons