Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

Ericsson kommer att skära där det finns möjlighet att spara

”Där det finns mycket folk finns det stora planer på besparingar,” så låter det när Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer, berättar för Dagens industri hur det kommer se ut när Ericssons sparpaket sjösätts.

Det var under gårdagen som det stod klart att 1,400 av Ericssons cirka 15,000 anställda i Sverige kommer att påverkas av bolagets sparpaket. Det var i samband med Ericssons tredje kvartalsrapport som vd Börje Ekholm berättade att bolaget behöver dra in på kostnaderna. Senare i mitten av december kom informationen att det handlade om 9 miljarder kronor still slutet av 2023.

Nu har de långdragna förhandlingarna mellan facket och telekombolaget avslutats och en lösning har presenterats.

TT kunde igår berätta att planen är att tjänsterna ska bort genom frivilliga avgångspaket. Enligt Karin Ronander på Ericssons pressavdelning handlar det alltså om ett ekonomiskt stödpaket där den som jobbat längst och har högre ålder får mer. Dock så vill man inte gå på hur mycket pengar som Ericsson är villiga att betala.

Per Norlander säger i en intervju med Dagens Industri att det bygger på en  principuppgörelse kring avgångsersättning om man väljer att nappa på erbjudandet. Han menar att det är frivilligt att acceptera, om om man gör det blir ersättningen ”fullt anständig”.

Men frågan är vart ska dessa besparingar ska göra? Enligt Norlander så kommer det att ske rakt över hela verksamheten. 

”Där det finns mycket folk finns det stora planer på besparingar. Det är inte så att man har riktat in sig på något enstaka område, utan det är ganska mycket tvärs över.”

Varken Karin Ronander eller Per Norlander vill spekulera i slutresultatet, eller vad som sker om inte tillräckligt många väljer att acceptera erbjudandet. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1