Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Heart Areospace
Elektronikproduktion |

BAE Systems och Heart Aerospace ska ta fram batteri för elflygplan

Den svenska elflygplanstillverkaren Heart Aerospace kommer att samarbeta med amerikanska BAE Systems för att för att definiera batterisystemet för Hearts regionala elflygplan ES-30.

Arbetet med programmet kommer att utföras vid BAE Systems anläggning i Endicott, New York. Batteriet kommer att vara det första i sitt slag som integreras i ett så kallat elektriskt konventionellt start- och landningsflygplan (eCTOL).

– BAE Systems långa erfarenhet av att utveckla batterier för tunga markapplikationer, och deras erfarenhet av att utveckla säkerhetskritiska styrsystem för flyg- och rymdindustrin, gör dem till en idealisk partner i detta viktiga nästa steg för ES-30 och för flygindustrin, säger Sofia Graflund, COO på Heart Aerospace i ett pressmeddelande.

Hearts ES-30 kommer att drivas av fyra elmotorer, och har en helelektrisk räckvidd på 200 kilometer, en utökad reservhybridräckvidd på 400 kilometer med 30 passagerare och förmågan att flyga upp till 800 kilometer med 25 passagerare.

Heart Aerospace har i dagsläget totalt 230 beställningar och 100 optioner för ES-30, tillsammans med en avsiktsförklaring för ytterligare 108 flygplan.


Det var i höstas som nyheten att det skulle byggas en en fabrik för elflygplan i Säve, Göteborg, och samtidigt skapa 500 nya arbetstillfällen, var på allas läppar. Ett halvår senare skrotades Hearts plan för Säve.

Även om planen för Säve har skrotats så siktar man fortfarande på att bygga fabriken, och skapa jobben, vart detta kommer att ske är dock ännu inte bestämt. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1