Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Stena Recycling Anders Andersson
Teknik |

Stena Recycling öppnar ny återvinningsanläggning för batterier

Stena Recycling har officiellt invigt sin första storskaliga återvinningsanläggning för litiumjonbatterier, en investering på en kvarts miljard kronor.

Fabriken är belägen i Halmstad i södra Sverige och är en av de första storskaliga återvinningsanläggningarna för batterier i Europa. I ett pressmeddelande skriver Stena Recycling att man kommer att använda en avancerad återvinningsprocess gör det möjligt att återvinna 95 procent av ett elbilsbatteri. 

Avtal har redan ingåtts med industripartner inom både batteri- och fordonstillverkning, vilket kommer att säkerställa en hög återvinningsvolym redan från start.

−Kommande EU-regler i kombination med den ökande elektrifieringen av fordon och andra produkter innebär att det kommer att finnas ett enormt tryck på att hitta lösningar för att återvinna fordonsbatterier och skapa cirkulära värdekedjor. Den här investeringen kommer att ge Stena Recycling en nyckelroll i processen med att elektrifiera bilindustrin, säger Marcus Martinsson, Product Area Manager Batteries på Stena Recycling Group i pressmeddelandet.

Den nya anläggningen har en initial årlig återvinningskapacitet på 10,000 ton och kommer att hantera batterimaterial som har samlats in och förbehandlats vid bolagets befintliga anläggningar och processer i Sverige, Danmark, Polen, Finland, Norge, Tyskland och Italien.

−Vi är beredda att öka vår återvinningskapacitet för batterier i takt med att marknaden växer. Inom tio år räknar vi med att kunna hantera minst fem till tio gånger större volymer än vad vi kan hantera idag, säger Marcus Martinsson.

Stena Recycling fick under 2021 70,7 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för att bygga den nya anläggningen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2