Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Easee: "har inte haft 100 procent koll på dokumentationen"

Sedan Elsäkerhetsverket säljstoppade två laddboxar från norska Easee har bolaget både försvarat sig och hävdat att standarderna som man måste följa är föråldrade och håller tillbaka innovation. Nu erkänner dock grundaren och vd:n Jonas Helmiksøl att bolaget inte haft tillräcklig koll på dokumentationen.

I en intervju med Teknisk Ukeblad, TU, säger grundaren att han förstår Elsäkerhetsverket och att dess uppgift är en svår sådan. Dock så påpekar han fortfarande att Easees laddboxar har flera olika säkerhetslösningar, även de som den svenska myndigheten slog ner på, och att dessa säkrar produkten under hela dess livstid.

– Vill du köpa något som följer standarden, eller vill du ha något som har extra säkerhetsnivåer? Det är vi som sätter standarden. Men jag ska ärligt erkänna att vi inte har haft 100 procent kontroll över dokumentationen, säger han till tidningen.

Som Evertiq tidigare rapporterat har svenska Elsäkerhetsverket utfört ett projekt där flera olika laddboxar till elbilar granskats. En granskning som sedan ledde till att två modeller från Easee fick försäljningsförbud. Elsäkerhetsverket menar att modellerna inte har någon fysisk jordfelsbrytarlösning, och inte heller något DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

Helmiksøl lyfter i intervjun med TU att bolagets produkter tidigare har gått en runda hos testorganisationen TÜV i Tyskland, som även dom var osäkra på Easees säkerhetslösningar. Denna process slutade dock enligt vd:n med att både TÜV och en tredje part gick med på lösningen.

Hade Easee vetat att man trots detta skulle stöta på patrull med den svenska myndigheten hade man tagit tag i det hela och utarbetat dokumentation tydligare för länge sedan, förklarar Helmikstøl för TU.

Nu är bolaget i full fart med att komplettera och strukturera upp dokumentationen med förhoppningen att detta ska lösa situationen för dess laddboxar.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons